Mostar

Gotovo četvrtina ‘brucoša’ na sveučilištu u Mostaru iz Hrvatske

Studenti
19.11.2012.
u 10:28

Na 11 fakulteta trebalo je krenuti 3947 studenata, no upisano je samo njih 2857

Dok brucoši na Sveučilištu u Mostaru već mjesec i pol dana sjede u klupama, a uskoro su pred njima i prvi ispiti, kojima će potvrditi kako su odabrali pravi fakultet, u Rektoratu pomno analiziraju rezultate upisa. Na prvi pogled pada u oči kako ove godine planiranje upisa nije baš bilo najrealnije, posebice kod nekih fakulteta. Naime, realizacija upisa je u nešto manjem postotku nego ranijih godina. Tako je, prema planu, na svih 11 fakulteta trebalo krenuti 3947 studenata, no evidencija kaže kako je upisano samo 2857, odnosno plan upisa je realiziran sa 72 posto. Zapravo trend pada u realizaciji plana upisa evedintan je u nekoliko posljednjih godina.

Studenti iz Hrvatske

Mostarsko Sveučilište već dulji niz godina postaje internacionalno, a u njega se upisuju iz svih krajeva BiH ali i i izvan nje. Zanimljivo je kako je mostarsko Sveučilište postalo posebice zanimljivo za studente iz Republike Hrvatske. Ovaj trend je nazočan već dulji niz godina, s tendencijom rasta. Koliko njih je imalo želju studirati u Mostaru, nije poznato, no njih 664 upisalo se ove godine na jedan od fakulteta na Sveučilištu, što je iznimno visokih 23,16 posto. Tako je skoro svaki četvrti brucoš Sveučilišta s mjestom prebivališta u Republici Hrvatskoj. Danas, za razliku od ranijih godina, kada se iz BiH po diplomu išlo u Zagreb, Split, Rijeku i druge gradove u RH, iz Hrvatske stižu studenti, u skoro istom broju. Hrvatski studenti stigli su u Mostar iz gotovo svih krajeva. Najviše ih ima iz dalmatinskih gradova i otoka, što je i za očekivati s obzirom na udaljenost. No, studenti stižu i iz Zagreba, Vukovara, Knina, i svih drugih mjesta. Ni na pitanje, koji su im ciljani fakulteti ne bi se moglo točno odgovoriti. Ima ih na svim fakultetima osim farmacije.

Zašto u Mostar

Iz razgovora sa studentima koji stižu iz Hrvatske doznajemo kako je Mostar zanimljiv za njih iz nekoliko razloga. Dok jedan broj tvrdi kako u Mostaru ima više izbora fakulteta na jednom mjestu, posebice na pedagoškim fakultetima, drugi pak tvrde kako je studiranje u Mostaru daleko jeftinije nego u bilo kom gradu Hrvatske. Jedan broj njih kaže kako su Mostar izabrali jer se nisu mogli upisati u Hrvatskoj, neki zbog državne mature, a drugi opet zbog uspjeha. Susreli smo i takve koji su oduševljeni Mostarom kao gradom dok neki tvrde kako je nastava na Sveučilištu kvalitetnija. Otkud dolaze ostali studenti? Prema analizi, koju je uradilo Sveučilišta, najviše njih je iz županije u kojoj je i središte sveučilišta. Tako iz HNŽ na Sveučilište se upisalo 895 studenata. Na drugom mjestu su studenti iz Zapadnohercegovačke županije, iz nje stiže 697 studenata, otprilike kao iz Hrvatske. Slijedi HBŽ sa 251 brucošem, SBŽ sa 231, POŽ 79 i tako redom.

Analiza upisanih pokazuje kako se na fakultete upisuju svršeni srednjoškolci iz svih srednjih škola. Upisuju se odlični studenti, ali i oni koji su srednju školu završili s dovoljnim uspjehom. Tko zna, možda fakultet završe i prije od odličnih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?