VELIKO PRIZNANJE

Franjevci dobili biskupa u BiH nakon 64 godine

semren
VL FOTO
16.07.2010.
u 07:29

- Osjećam se kao da se ponovno nalazim u novicijatu, kazao je fra Marko Semren

Velika je, golema uloga franjevaca u životu Katoličke crkve i hrvatskog katoličkog puka u Bosni i Hercegovini kroz stoljeća predane borbe za njegovo održanje i zadržavanje vjernosti rimskoj Crkvi. Didak Buntić, Filip Lastić, Dominik Mandić, Matija Divković, Ivan Frano Jukić... i brojni drugi duhovni oci ostavili su snažan pečat duhovnosti i očuvanju narodne svijesti.

Sveti Otac Benedikt XVI. na poseban način prepoznao je plodove njihova rada i za biskupa imenovao jednoga iz njihova reda. Sveta Stolica imenovala je fra Marka Semrena, gvardijana iz Livna, biskupom u Bosni i Hercegovini, objavio je to na svetoj misi u Banjoj Luci apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico.

Sveti Otac imenovao je fra Marka pomoćnim biskupom banjolučkim s naslovnim povijesnim sjedištem Abaradira na molbu tamošnjeg biskupa Franje Komarice. Sveti Otac Benedikt XVI. donio je takvu odluku s posebnom duhovnom blizinom, suosjećanjem i ljubavlju s Banjolučkom biskupijom. Imenovanje novoga, trenutačno petog biskupa u Biskupskoj konferenciji BiH ima posebno značenje za Crkvu u BiH, a napose franjevački red što je “znak priznanja za ulogu koju su redovnici – a posebno franjevci – imali i imaju u životu Crkve u BiH”.

“Prije 37 godina sam završio novicijat. Smatram ovo jednim novim novicijatom s novim zadaćama i poslanjem. Ako me je Bog pozvao, s njegovom pomoći mogu krenuti naprijed”, rekao je za Večernjak novi pomoćni biskup fra Marko Semren. Dodao je da za njega ovaj poziv predstavlja novi izazov.

“Nadam se da ću moći biti u službi novog poslanja stavljajući u prvi plan Franjinu karizmu koja je u službi Crkve, čovjeka i evanđelja”, dodao je. Ovo je prvi slučaj da s prostora BiH nakon 64 godine za biskupa bude zaređen franjevački svećenik. Prije Semrena to su bili fra Josip Garić, koji je bio banjolučki biskup do 1946., dok je fra Alojzije Mišić bio na čelu mostarske biskupije od 1912. do 1942. godine, nakon čega su te službe predvodili dijecezanski svećenici. Valja reći da bosanski franjevci imaju još jednoga biskupa, Hilla Kabashija koji služi u Albaniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?