SDB

Fra Jozu Zovku Udba pratila još od 1977 godine

fra jozo
VL FOTO
17.06.2011.
u 15:16

Tajna služba je dosje o fra Jozi sastavljala ispitujući vjernike, a koristila je i lažna svjedočenja policijskih službenika

Nešto više od mjesec dana nakon što je šestero međugorskih vidjelaca objavilo vijest da su vidjeli Gospu, tadašnji Republički sekretarijat za unutrašnje poslove - Služba za državnu bezbjednost u Sarajevo sastavila je tajni dosje s planom mjera koje će poduzeti protiv fra Joze Zovke, tadašnjeg svećenika u dotad nepoznatoj župi Međugorje. Trideset godina poslije Večernjak je došao u posjed tajnog dokumenta SDB-a s datumom nastanka 23. srpnja 1981. u kojem njihovi agenti inkorporirani među vjernike podrobno opisuju što je fra Jozo Zovko u svojim propovijedima govorio.

Ispitivanje vjernika

Tajna jugoslavenska služba uz ime ovog hercegovačkog franjevca, i imena njegove crkvene braće, stavila je prefiks “kleronacionalist”. Kako bi došli do informacija o njihovim aktivnostima, političkim stavovima prema komunizmu i bivšoj Jugoslaviji, udbaši, kako su se tada kolektivno zvali, pod prijetnjom gubitka radnog mjesta ili zatvorske kazne, ispitivali bi katoličke vjernike. Uz ucjene vjernika, agenti SDB-a fizički su pratili hercegovačke franjevce, prisluškivali telefonske razgovore i analizirali njihovu pisanu korespondenciju.

Iz dokumenata je vidljivo da su se udbaši ubacivali na molitvene skupove koji su prije 30 godina održavani na međugorskom mjestu Podbrdo, gdje su vidioci prvi put doživjeli Gospino ukazanje. Iz prve ruke su o svim događajima obavještavali svoju središnjicu u Sarajevu, a ovi sjedište SDB-a u Beogradu. Prateći aktivnosti kleronacionalista, piše u SDB-ovu dokumentu vezanu uz ukazivanja Gospe na području Međugorja, općina Čitluk, Služba je došla do podataka o sve intenzivnijoj neprijateljskoj djelatnosti fra Joze.

Koristeći okupljanje vjernika u većem broju na lokalitetu ukazivanja, “Zovko je počeo, svakodnevno, u večernjim satima održavati mise na kojima je, kroz propovijedi, u više navrata neprijateljski istupao”.

Dokazi za suđenje

SDB-ovci su već nakon mjesec dana od ukazanja intenzivno pripremali fra Jozin sudski postupak koristeći se različitim metoda, među kojima i izjave 13 građana. Navode kako je Služba državne bezbjednosti fra Jozu Zovka, koristeći svoje djelatnike i doušnike, intenzivno pratila od 7. do 17. srpnja 1981. U propovijedima, navode u dokumentu, fra Jozo Zovko je govorio “da mi već 40 godina živimo u okovima, patnji, tami, nekom grču i strahu, pozivajući Boga u pomoć, da pusti na slobodu sužnjeve, da budu na vlasti kršćani, a ne oni koji su protiv kršćanstva”.

U policijskom dosjeu navode mjesto i datum fra Jozina rođenja, izobrazbu, mjesto gdje je obnašao svećeničku službu. U dosjeu podrobno opisuju iz kakve obitelji dolazi. Otac Mate je, pišu o dosjeu, zemljoradnik. Tijekom rata bio je pasivan, a njegova trojica bratića su bila u ustašama, od kojih je jedan poginuo na Kozari. Zovkina neprijateljska aktivnost, pišu SDB-ovci dalje u tekstu, datira inače od 1977. godine kada je, službujući na području Posušja, agitirao za gradnju crkve govoreći da “crkvu tijekom rata nisu mogli srušiti ni komunistički topovi”, da su neravnopravni u odnosu na ateiste.

Osim toga, utvrđeni su njegovi kontakti i s ekstremnom fašističkom emigracijom. Ovakvi podaci su često bili fabricirani na temelju iznuđenih izjava svjedoka.

Ključne riječi

Komentara 4

MO
mozel
17:13 17.06.2011.

Zloglasna Jugoslavija i Titoizam sa UDBOM vise ne postoji a MEDJUGORJE je jos uvijek sa vjerskim obredima.Ljudi iz cijeloga svijeta posjecuju Medjugorje a oni koji su ga optuzivali njih je vrag odnio u nepovrat.

KR
krtica
19:22 17.06.2011.

Uvijek istina na koncu pobijedi!

CI
cinbenik
20:24 17.06.2011.

Treba napomenuti da su ga pratile i ostale tajne sluzbe,ciji to i jeste posao,a posebno ga je pratila Vatikanska tajna sluzba koja i danas analizira njegov rad i u skladu sa radom tajni sluzbi ce donijeti odluku o Medjugorju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?