Od školske 2025/26. godine

Fondacija „Lidija Topić Bouwen“ dodjeljivat će stipendije za Europski koledž

18.04.2024.
u 13:20

Zahvaljujući Fondaciji „Lidija Topić Bouwen“, koju su obitelj i prijatelji ove poznate bh. slikarice, vajarice i diplomatkinje posthumno osnovali kako bi očuvali spomen na njen veliki doprinos napretku Bosne i Hercegovine ka europskom putu, od školske 2025/26. godine, najboljoj kandidatkinji iz naše zemlje bit će dodjeljena memorijalna stipendija „Lidija Topić Bouwen“ za master program Europskog koledža (College of Europe) u Brugesu (Belgija). 

Pohađanje magistarskog programa na jednoj od najprestižnijih postdiplomskih škola u Europi studenticama iz Bosne i Hercegovine omogućeno je Memorandumom o razumijevanju, kojeg su u Brugesu potpisali rektorica Europskog koledža, Federica Mogherini i Filip Poznanović, predsjednik Fondacije “Lidija Topić Bouwen”. Ovim dokumentom definirano je kako će nove generacije mladih žena iz BiH, koje žele da se bave diplomacijom i radom u oblasti EU integracija, biti podržane punom godišnjom stipendijom u iznosu od 29.000 eura. 

Memorijalna stipendija “Lidija Topić Bouwen” za europske studije dodjeljivat će se svake godine, dok će važne informacije o procesu prijave za prvu stipendiju biti objavljene na jesen ove godine. 

“Program stipendiranja dolazi u važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu kojoj je odobreno otvaranje pregovora i trebat će joj najbolji studenti i stručnjaci da podrže administraciju, civilno društvo, privatni sektor i samu državu u što bržem ostvarivanju ciljeva za prijem u članstvo EU”, poručili su iz Fondacije i podsjetili kako Lidija nikada nije odustala od svog sna da BiH bude dio europske obitelji, te kako je svojim predanim diplomatskim angažmanom lobirala za njen brži razvojni put. Stoga će, osim dodjeljivanja memorijalne stipendije za europske studije, Fondacija podržati i druge aktivnosti koje doprinose cilju za koji se Lidija iznimno zalagala, a to je da naša zemlja u potpunosti bude ujedinjena u zajednicu demokracija Euvropske unije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije