Afera u UN

Film o prostituciji u BiH s UN policijom

UN
VL FOTO
09.08.2011.
u 11:31

Američka policajka hrvatskih korijena otkrila aferu u koju je bila uključena policija IPTF-a

“Seks, novac i političke laži”, ovim bi se riječima mogao opisati sadržaj kojim se bavi kontroverzni film pod nazivom “Zviždač istine” koji je prošli tjedan doživio svoju američku premijeru. Glavna glumica i oskarovka Rachel Weisz u filmu utjelovljuje Kathryn Bolkovac, američku policajku hrvatskog podrijetla koja je 1999. godine kao pripadnica policijskih snaga UN-a u BiH (IPTF) raskrinkala umiješanost visokih dužnosnika UN-a u trgovinu ženama.

Borba za istinu

Pravi politički triler kanadske redateljice Larise Kondracki, koji je šokirao američke vladine dužnosnike i tamošnju javnost, vjerno prikazuje šokantne, ali istinite scene u kojima vojnici UN-a preko BiH trguju maloljetnim djevojkama iz istočnoeuropskih država radi seksualnog iskorištavanja. Filmska adaptacija istinitog događaja, čija se radnja u cijelosti odvija u BiH, naišla je na kontroverzne reakcije američkoga gledateljstva, jer se prvi put tamošnjoj javnosti prezentira na koji način je privatna tvrtka Danycorp, koja je imala ugovor o suradnji s američkim State Departmentom, novačila i štitila policajce UN-a koji su bili dio lanaca organizirane trgovine bijelim robljem. “S uredskog prozora gledala sam kako policajci iz bijelog yuge guraju pretučenu i prljavu djevojku u kratkoj suknji. Tek kad je prišla bliže, pomislila sam da to dijete ne može imati više od 15 godina.

Mislila sam da je Bošnjakinja, ali mi je rekla da je iz Moldavije. Zvala se Viktorija”, opisala je Kathryn Bolkovac (49) prvi susret s prostitutkom u Sarajevu, kad je došla na ideju da se pobuni protiv cijelog sustava, uključujući i moćnu instituciju UN-a, ali i tvrtku iza čijih je leđa stajao moćni američki State Department. Zbog svoje inicijative, koja je prije 12 godina punila novinske stupce medija u SAD-u, ali u i BiH, Bolkovac dobiva otkaz. To joj je, kaže, bio dodatni poticaj da ide do kraja u istjerivanju pravde, koja još nije završena.

Na filmu se prikazuje i scena kad Bolkovac susreće jednu ženu koja je pobjegla iz bordela kraj Zenice i koju je, dok je hodala uz cestu, pokupio lokalni policajac, koji ju je doveo u njezin ured. “Doveo ju je meni jer sam tada već radila na specijalnom projektu za ženska pitanja. Tada još nisam radila na samom traffickingu, ali nakon što sam je intervjuirala uz pomoć prevoditelja i nakon što smo saznali gdje su je držali, mogli smo otići na tu lokaciju gdje smo pronašli još sedam mladih žena koje su bile zatočene u zaključanoj sobi.

Sprječavanje istraga

Uskoro je postalo jasno što se zbivalo u misiji. Zbrajajući sve te raštrkane bordele po zemlji koji su službeno bili plesni klubovi, barovi i restorani i to da su ih uglavnom posjećivali pripadnici međunarodnih misija, postali su jasni i putevi novca i da nije riječ bila samo o tome da su djevojke plesale u barovima. U tom se trenutku otvaralo sve više i više istraga, pronalaženo je sve više i više žena, pronalažene su žene koje su pobjegle, no iako su mnogi istražitelji za ljudska prava bili dobri, nailazili su na iste probleme kao i ja”, ispričala je Bolkovac, hrabra policajka hrvatskih korijena. U cijelu aferu bili su umiješani dužnosnici na višim zapovjednim razinama koji su opstruirali istrage.

“Svaki put kada bi neka istraga uputila na to da su upleteni pripadnici međunarodnih organizacija, bilo civilni zaposlenik UN-a, manadžer ili ‘kontraktor’, da je bilo koji uniformiran ili neuniformiran stranac osumnjičen da je upleten u takvu aktivnost, netko bi iz jednog ili drugog razloga zaustavio istragu”, priča Bolkovac čije su riječi i roman prenesene na filmsko platno, iza čega će se još mjesecima podizati velika medijska, ali i politička prašina zbog pikantnih detalja u njemu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?