u suradnji s Misijom OESS-a

FENA i ove godine organizira konferenciju 'Medijske inovacije i trendovi' na temu odgovornosti medija u izbornom procesu

20.04.2024.
u 14:17

Cilj konferencije je ukazati na opasnosti koje zbog sve masovnije zloupotrebe novih tehnologija prijete medijima i demokratskom okruženju u BiH.

Federalna novinska agencija (FENA) u suradnji s Misijom OESS-a u Bosni i Hercegovini organizira drugu Media Innovation & Trends konferenciju međunarodnog karaktera (Medijske inovacije i trendovi). Naziv i glavna tema ovogodišnje konferencije je „Odgovornost medija u izbornom procesu“.

Na drugoj po redu M.I.T. konferenciji sudjelovat će medijski profesionalci, eksperti za pitanje izbora i  medija, stručnjaci za informacijske tehnologije te predstavnici regulatornih tijela i nevladinih organizacija. Cilj konferencije je ukazati na opasnosti koje zbog sve masovnije zloupotrebe novih tehnologija prijete medijima i demokratskom okruženju u BiH.

-Smatramo da je pitanje odgovornosti medija i pokušaja zlouporabe modernih tehnolgija a osobito umjetne inteligencije (AI) potrebno otvoriti upravo sada,  jer smo duboko ušli u izbornu godinu. Iskustva iz drugih zemalja, pa i onih mnogo uređenijih i sa dužom demokratskom tradicijom, pokazuju kako je zlouporaba novih tehnologija redovita pojava i da su posljedice te zlouporabe jako štetne po demokratske poretke. Zato je odgovornost medija velika, posebno novinskih agencija kao izvora kredibilnih informacija drugim medijima odnosno svim korisnicima agencijskih servisa, ističe direktor FENA-e Elmir Huremović.

FENA je, dodaje, kao društveno odgovoran medij preuzela ulogu da organizira međunarodnu konferenciju na kojoj će se govoriti o ovoj važnoj temi, analizirati izazovi koji su pred nama i ponuditi preporuke za sve uključene strane u izbornom procesu, a posebno glasače, odnosno konzumente medijskih sadržaja.  

-Pokušat ćemo dati odgovor kako razlikovati točne od netočnih informacija, kako prepoznati pokušaje prevare, osobito se fokusirajući na zlouporabe modernih tehnologija poput umjetne inteligencije pri kreiranju lažnih i netočnih vijesti, dezinformacija i drugih sadržaja koje imaju za cilj obmanuti glasače i utjecati na izborne rezultate, ističe Huremović.

Konferencija će se održati 8. svibnja u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije