Politička događanja

Ćupina napustio SDA dok je Moore u Mostaru tražio rješenje Statuta

Ćupina
27.09.2012.
u 15:33

Ćupina podnio ostavku na sve dužnosti, iz SDA poručili kako očekuju da i dalje provodi njihovu politiku

Predsjednika Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara i jedan od čelnih ljudi SDA u Mostaru Faruk Ćupina jučer je napustio ovu stranku i spomenuto predsjedničko mjesto. Jučer je u Mostaru održana press konferencija na kojoj su novinarima dostavljeni zaključci Kluba Bošnjaka u vezi sa Statutom Grada Mostara, a koji će biti poslani predsjednicima političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ostavka na sve dužnosti

Zbog toga što su ti zaključci dostavljeni novinarima, bez znanja predsjednika Kluba Bošnjaka, i zbog stranačkih neslaganja Faruk Ćupina je podnio ostavku na sve stranačke dužnosti. Naveo je kako iz principijelnih razloga napušta redove SDA ali da ostaje u Gradskom vijeću Mostara i prelazi u neovisne vijećnike. Tajnik GO SDA Mostar Salem Marić kazao je kako su od Ćupine tražili da zastupa interese SDA i da se mora ponašati u skladu s tim. Smatram da Klub Bošnjaka treba neprekidno zasjedati, a Ćupina nije htio sazvati sjednice Kluba već radi osobnu promociju, kazao je, između ostalog, Marić. Na upit je li ovo jedan vid raskola unutar SDA, Marić navodi kako ne vidi nikakav raskol. Inače, o raspadu SDA u Mostaru se špekulira jako dugo, a ovo je još jedan dokaz kako je stanje u ovoj stranci sve osim dobro. I dok je Ćupina davao ostavku na sve dužnosti u SDA, u Mostaru je boravio zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore. On je s lokalnim političkim čelnicima razgovarao o Statutu Mostara i provedbi odluke Ustavnoga suda BiH. Kako doznajemo, Moor je tijekom sastanka ponovio kako OHR neće niti na koji način mijenjati odluku koju je donio Ustavni sud BiH, ali će sudjelovati u iznalaženju načina da se spomenuta odluka provede. - Moor je ponovio kako će se pitanje Mostara rješavati nakon izbora kako se ovaj problem tijekom predizborne kampanje ne bi dodatno radikalizirao. Također, najavio je kako će se sredinom listopada održati novi sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka na temu provedbe odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar. Jasno je kako OHR želi odmah nakon lokalnih izbora u BiH krenuti s iznalaskom rješenja za Mostar - rekli su nam naši sugovornici.

Poruka Hrvata

Hrvatski političari su tijekom sastanka s Moorom izrazili žaljenje što izbori u Mostaru neće biti održani 7. listopada, ali su i ponovili kako Mostar nije “grad - slučaj”, te kako ne postoji potreba za bilo kakvim posebnim statusom, te kako nitko od naroda u ovom gradu nije ugrožen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?