BRUXELLES

Europski parlament odobrio Plan rasta za Zapadni Balkan: Šest milijardi eura dolazi s uvjetima

24.04.2024.
u 16:52

Europski parlament je izglasao Plan rasta za Zapadni Balkan, do sada najambiciozniji financijski paket Europske unije za našu regiju. Od ukupno šest milijardi eura za jačanje regionalnog tržišta, do BiH će doći jedna milijarda, ali uz određene uvjete.

Za ovaj paket je glasalo 517 europskih izaslanika, 56 njih je bilo protiv, a 30 suzdržanih, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj paket, koji je parlament usvojio dan prije raspuštanja zbog nastupajućih izbora, podrazumijeva stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta i ogromnu količinu novca, međutim zahtjevat će i određene reforme ukoliko želimo dobiti novac.

Europsko vijeće i Europski parlament navode da će države regije morati ispuniti niz ne tako lakih kriterija, a Srbija će imati i jedan politički uvjet.

Navode da je riječ o osnovnim kriterijima, koji podjednako važe za sve zemlje članice i da se odnose na vladavinu prava, poštovanje principa demokracije, institucionalne reforme i poduzimanje neophodnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrijebljena.

U prijedlozima se pominje određeni uvjet za financijske kontrole i neovisne revizije, odnosno Plan rasta će biti uvjetovan strogim kriterijima vezanim za reforme.

Prije nego što se izvrši isplata, Europska komisija mora konstatirati da su uvjeti ispunjeni, a odluku mora odobriti Vijeće EU, stoji u odobrenim dokumentima. Ukoliko se utvrdi da neka zemlja više ne ispunjava kriterije, isplate će biti obustavljene.

U saopćenju Vijeća EU 6. ožujka, kada je postignut dogovor 27 država članica, rečeno je da je potreban "jači fokus u prilagođavanju partnera stavovima EU u oblasti spoljne i sigurnosne politike". Međutim, nije navedeno kao konkretan uvjet, a i sredinom ožujka je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen povodom zelenog svjetla Vijeća EU za otvaranje pregovora s BiH, kazala da smo mi u velikoj mjeri uskladili tu politiku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije