REAKCIJA BANAKA

Euro se uskoro vraća u trgovine, kafiće, tržnice...

euro
VL FOTO
24.08.2011.
u 09:29

Inicijativa je stigla od Stalnog odbora za financijsku stabilnost u BiH

Nakon što je 1. listopada prošle godine iz platnog prometa “istjeran” euro, a nakon velikog pritiska trgovaca, ugostitelja... te Udruga banaka, koje okuplja 99 posto komercijalnih banaka koje rade na bankarskom tržištu BiH, euro bi uskoro, pored KM, mogao postati platežno sredstvo u Bosni i Hercegovini. Tako bi građani ponovo mogli kupovati i plaćati usluge i u eurima, što bi olakšalo gotovinski promet u trgovinama, kafićima, tržnicama, benzinskim crpkama, hotelima i pri ostaloj svakodnevnoj potrošnji, posebice stranih turista koji posjete BiH.

Pokrenuta inicijativa

Inicijativa za omogućavanje gotovinskog plaćanja eurima stigla je od Stalnog odbora za financijsku stabilnost u BiH, koji čine predstavnici državnih i financijskih institucija.

To tijelo je pozvalo entitetska ministarstva financija da izmijene zakone o deviznom poslovanju i dopuste gotovinsko plaćanje zajedničkom europskom valutom, ukoliko se kupac i prodavac o tome dogovore, a inicijativu su pozdravili u udrugama trgovaca i turističkim organizacijama. Izrazili su nadu da će iz trgovačkih i ugostiteljskih radnji konačno skinuti natpisi “Ne primamo eure”, “Plaćanje isključivo u KM” i slične obavijesti koja su najviše “nervirala” strane turiste i gastarbajtere koji puni eura dođu u BiH.

Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH i predsjedatelj Stalnog odbora za financijsku stabilnost, ocijenio je da je zabrana gotovinskog plaćanja eurima nanijela više štete nego koristi.

Marka i dalje legalna

-Konvertibilna marka, naravno, ostaje obračunska valuta i jedino legalno sredstvo plaćanja u bezgotovinskom prometu, ali bi trebalo da bude dozvoljeno da u gotovinskom prometu bude plaćano i u eurima, kao što je to bilo nekada“, kazao je Kozarić. Iako on navodi da su predstavnici entitetskih ministarstava financija na prošlotjednom sastanku Stalnog odbora u Sarajevu pristali da se krene u tom pravcu, o čemu će raspravljati i na idućoj sjednici tog tijela u četvrtak u Banjoj Luci, ministar financija RS-a Zoran Tegeltija ukazuje da to, ipak, nije svršena stvar, navodeći kako je potrebno je detaljno sagledati sve vidove i pričekati kako će se o toj preporuci odrediti vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?