prate situaciju

EUFOR: Imamo vojni kapacitet da jamčimo provedbu Daytonskog sporazuma

15.05.2019.
u 07:42

EUFOR ima kapacitete da jamči provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja ako to bude potrebno, rekli su za Klix.ba u EUFOR-u.

Iz EUFOR-a navode kako oni imaju snažan izvršni mandat u skladu s člankom VII Povelje UN-a, kao i sposobnost jamčenja Daytonskog mirovnog sporazuma. 

- To proizlazi iz pričuvnih snaga i rezervi u suradnji s državama članicama EU i NATO-a, prema sporazumu Berlin Plus. Te se rezerve mogu aktivirati u slučaju pogoršanja sigurnog i stabilnog okruženja, a EUFOR vježba brze reakcije, primanja i raspoređivanja tih rezervi na godišnjoj osnovi, tijekom vježbi Brzi odgovor – naveli su iz EUFOR-a. 

Posebno ističu da EUFOR "pažljivo prati situaciju i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja, ako je to potrebno". 

- Svakodnevno EUFOR ima ulogu nadzora i mentorstva u aktivnostima deminiranja i zbrinjavanja viška oružja i streljiva, koji su važni dijelovi sigurnog okruženja - zaključuju iz EUFOR-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
12:46 15.05.2019.

Što li na ovo kaže vožd Duduk ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?