Hrvatska noć 2016. u Frankfurtu

Estradnjaci u Frankfurtu zabavljali Hrvate, došli i Ivan Klasnić, Anica Kovač, Goran Marić, Milijan Brkić

21.11.2016.
u 07:00

Hrvatska noć, najveći koncertni spektakl u hrvatskom iseljeništvu, u frankfurtskoj Fraport Areni okupio je Hrvate sa svih strana Njemačke, Švicarske, Austrije… Veliki broj stigao je organizirano, najviše autobusima u kojima je, kažu upućeni, bilo najbolje ozračje.

Dalek put i umor nisu ih spriječili da dođu na Hrvatsku noć i uživaju u pjesmama omiljenih hrvatskih pjevača. Među prvima u Frankfurt je stigao Petar Grašo, popularni splitski pjevač, koji je kazao kako uvijek voli doći među Hrvate u iseljeništvu koji znaju napraviti odličnu atmosferu i dobro se zabaviti.

Iako se u redovima za ulazak u dvoranu čekalo već od 18 sati, dalo se naslutiti kako će to biti još jedan od hrvatskih glazbenih koncerata koji će se pamtiti. A pamtit će se i po tome što je i ova Hrvatska noć pokazala kako iseljeni Hrvati vole svoju glazbu i da ne odlaze masovno na narodnjake.

- Koncert je dokaz da se s hrvatskom pjesmom mogu zbližiti, ujediniti, kako je u svom uvodnom govoru rekao fra Marinko Vukman, uz Dalibora Petka, jedan od ovogodišnjih voditelj Hrvatske noći. Pritom je dodao kako će se pjesmom iseljeni Hrvati “sjećati svih radosti i zanosa djetinjstva: mladosti, ljubavi prema majci, ženi, domovini i njezinoj slavnoj povijesti, herojima, braniteljima, prijateljima i rodnome zavičaju”.

Fra Marinko je rekao da su hrvatskom pjesmom i jezikom u ovoj noći disali, čeznuli za svojim korijenima, isplakali svoje boli i veselili se svim zanosima koji domovinu i život znače, nastavljajući svoj govor riječima:

- Nama koji živimo izvan domovine, svoga kraja i zavičaja, naše pjesme i njihove riječi znače dobru vijest, zraku radosti koja odnosi tuge i tmurne misli. One liječe i smiruju nostalgiju za mirisima doma, ali i istodobno jačaju plamen ljubavi i ponosa prema zajedničkim našim vrijednostima, uspjesima, sportašima. Zato, prijatelji, budite dostojni i ponosni, unesite radost, utjehu, ljubav i dobrotu u ovu našu feštu.

Prvi i osnovni cilj svih naših susreta s hrvatskom pjesmom je naše druženje i zajedništvo, osjećanje našega hrvatskoga jezika, tradicije, običaja. Ovdje podignuti vaši i naši barjaci su istodobno i barjaci naše čežnje, naše ljubavi i naše sudbine, naše zemlje Hrvatske”, kazao je fra Marinko, a dvoranom se provukao glasan pljesak odobravanja.

-Odajući počast i ovdje Vukovaru, simbolu hrvatskog zajedništva i svim hrvatskim braniteljima Domovinskoga rata, priznajemo im kako su upravo oni svojom mladošću, odricanjem, malo je reći herojstvom i hrabrošću, nadasve bespoštednim davanjem sebe, vjerom, s krunicom oko vrata, humanizmom pokazali i dokazali kako se ustaje protiv zla, kako za ostvarenje pravih istinskih vrijednosti svaki čovjek i narod na svom životnom putu treba i trpjeti i podnositi žrtve.

Zato su Vukovar i naši branitelji uzor, nadahnuće nama i budućim naraštajima u podnesenoj žrtvi, iskrenom domoljublju i čovjekoljublju. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima i jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske, ostvaren je i stoljetni san svekolikog hrvatskoga naroda, stvorena je i obranjena naša današnja neovisna, demokratska i europska Hrvatska”, kazao je fra Marinko, dok je publika uzvikivala “Vukovar, Vukovar!”.

- Zato, svi vi ovdje okupljeni, ne zaboravite nikada svoje korijene, svoj rodni kraj, svoju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu!

Pritom je fra Marinko izrekao riječi poznatog hrvatskog pjesnika Drage Ivaniševića: “Hrvatska je riječ koju naučih od majke, i ono u riječi mnogo dublje od riječi, i ono dublje s Hrvatskom me veže, s Hrvatskom Hrvata, s patnjama njinim, sa smijehom i nadom, s ljudima me veže, jer, i ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi i kud god idem sa mnom je Hrvatska”, stihovi su kojima je fra Marinko završio svoj uvodni govor.

A onda su redom na pozornicu Fraport Arene počeli izlaziti pjevači, oni koji su svojom pjesmom pobudili ljubav, a mnogi i osjećaj prema domovini. Vjerujemo kako oni nisu otišli razočarani i prazna srca, jer toliko energije koliko je bilo u Frankfurtu mogli su dati jedino hrvatski iseljenici. Prva je nastupila Bella, a onda su publiku zabavljala dva mađioničara Stefano Dinici iz Frankfurta i Andrey Mihov iz Bugarske zajedno s djevojkama iz Promo Momenta. Potom je nastupila klapa Rišpet… 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?