SUKOB

EPP stao uz HDZ BiH

martens
VL FOTO
07.10.2011.
u 09:34

Glavni problem to što SDP nije ‘i hrvatska’ stranka kako se predstavlja

Čelnik najveće političke grupacije u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke (EPP) Wilfried Martens oštro je osudio izjave čelnika europskih socijalista Poula Nyrupa Rasmussena zbog toga što je za jednogodišnji zastoj oko uspostave vlasti optužio HDZ BiH u toj zemlji. 
Glavne prijepore oko uspostave vlasti u BiH imaju hrvatske, dva HDZ-a, i većinske bošnjačke stranke, SDP i SDA, oko toga tko će popuniti hrvatska mjesta u vlasti. Europski socijalisti otvoreno su se u toj jednogodišnjoj trakavici svrstali uz SDP BiH, dok Martnesov istup predstavlja potporu HDZ-u BiH koji je član promatrač u EPP-u. 
“Izjave koje jednu zajednicu suprotstavljaju drugoj moraju se izbjeći. Sve zajednice u BiH moraju se jednako poštovati”, rekao je Martens u pisanoj izjavi očito aludirajući na odnose Hrvata i Bošnjaka.

Martens

“Dobro sam upoznat sa zastojem u BiH i duboko razumijem političku složenost zbog moje osobne uključenosti u politički život te zemlje. Nažalost, izjave predsjednika Stranke europskih socijalista (PES) Rasmussena, iskreno govoreći, nisu od pomoći, neodgovorne su”, dodaje Martens. Martens je jedno vrijeme bio i posrednik EU-a oko policijske reforme u BiH. Istodobno, Rasmussen je prije nekoliko dana optužio HDZ BiH za opstrukciju u formiranju vlasti u BiH. “Vrlo sam zabrinut zbog stajališta HDZ-a, člana Europske pučke stranke (EPP). Ustrajanjem na tako neprihvatljivom stajalištu u pregovorima i blokiranjem svakog kompromisa 11 mjeseci nakon izbora, oni pokazuju potpuno nepoštovanje prema građanima Bosne i Hercegovini i zemlji kao cjelini. Moramo se upitati zna li EPP za neodgovorno ponašanje svoje članice?”, rekao je Rasmussen, prema priopćenju koje je objavio PES.

PES uz SDP

Rasmussen je rekao da je “SDP već pokazao da dobro vlada i puno radi u županijskim vladama koje vodi i “posebice u Vladi FBiH”. “S druge strane, HDZ je inzistirao da svi Hrvati u vladi moraju biti isključivo članovi HDZ-a, što je u suprotnosti s rezultatima izbora, razmjernoj zastupljenosti hrvatske zajednice i europskim vrijednostima multietničkog i multikulturnog društva. Djelujući tako, HDZ sprječava BiH da napreduje na putu prema EU”, rekao je očito izmanipulirani PES-ovac.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:35 07.10.2011.

Pa nije Rasmussen birao Covica da zastupa interese Socijalista, nego su ga Hrvati birali da zastupa interese Hrvata. BiH je tamo gdje je YU-ga bila krajem osamdesetih, tj. na tocki (provaliji) sa koje nema vise povratka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?