dobro je znati

Endokrinolozi upozoravaju: 'Najlakši način da dobijete dijabetes je konzumiranje ove hrane koju većina nas obožava'

storyeditor/2024-03-28/hrana.jpg
ilustracija
08.04.2024.
u 19:31

Iako genetski čimbenici mogu utjecati na našu osjetljivost na dijabetes, postoje dobre vijesti. Rano uvođenje ključnih promjena u prehrani može smanjiti rizik od njega te zaustaviti razvoj same bolesti.

Dijabetes tipa 2 je bolest koja je povezana s mnogim životnim problemima, kao što je visoki krvni tlak, koji se često naziva 'tihim ubojicom'.

Iako genetski čimbenici mogu utjecati na našu osjetljivost na dijabetes, postoje dobre vijesti. Rano uvođenje ključnih promjena u prehrani može smanjiti rizik od njega te zaustaviti razvoj same bolesti.

Endokrinolozi otkrivaju koje su namirnice toliko štetne da mogu izazvati dijabetes, piše Stil.

Hrana broj 1 koja uzrokuje dijabetes

'Pretjerana konzumacija slatke hrane i pića može dovesti do inzulinske rezistencije, ključnog čimbenika u razvoju dijabetesa. No smanjenje dodanih šećera je jednostavan, ali moćan korak u upravljanju rizik od dijabetesa', tvrdi Maria Teresa Anton, endokrinologinja i edukatorica u Centru Pritikin Longevity u Miamiju, prenosi Story.

Endokrinologinja Rekha Kumar slaže se posebno s dijelom o pićima zaslađenim šećerom poput voćnih sokova i gaziranih pića.

'Redovito uživanje u slatkim poslasticama ili hrani s visokim udjelom ugljikohidrata može povisiti razinu šećera u krvi, stavljajući pojačan stres na inzulinski odgovor tijela', rekla je.

Dodala je da je umjerenost ključna, kao i veličina porcije. Mjerenje hrane, ispijanje velike čaše vode prije obroka i polagano žvakanje neki su od načina kako prestati s prejedanjem.

Rafinirani šećer može se naći u svemu, od konzerviranog voća i deserta na bazi mliječnih proizvoda do pakiranih pekarskih proizvoda. Ako ste ljubitelj slatkog, odaberite voće koje će učiniti veliku razliku kada je zdravlje u pitanju. Šećera ima i u preljevima za salatu te umacima koje koristimo kako bismo poboljšali okus mesa.

Ugljikohidrati

'Izbjegavanje namirnica poput bijelog kruha, slatkih žitarica i pržene hrane može pridonijeti cjelokupnom zdravlju i pomoći u kontroli rizika od dijabetesa', tvrdi Anton.

Umjesto konzumiranja njih, povećajte unos svježeg povrća, vlakana i nemasnih proteina. Uz svaki obrok pojedite zdjelu svježe sezonske salate.

'Aktivni mišići bolje obrađuju šećer', dodaje Anton i ističe da bi 150 minuta tjedno trebao biti aktivan trening, a 75 minuta tjedno snažan trening.

To može biti trčanje, planinarenje ili vožnja bicikla.

Ključ snižavanja šećera u krvi je prehrana i tjelovježba te smanjenje stresnih situacija i aktivan san.

'Kronični stres i nedostatak sna mogu utjecati na razinu hormona i pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, stoga je prihvaćanje holističkog pristupa dobrobiti ključno za prevenciju dijabetesa i promicanje dugovječnosti', ističe.

Suplementi također mogu biti od pomoći – posebno vitamin D i magnezij, no Anton preporučuje savjetovanje sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih novih lijekova ili dodataka prehrani.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije