Prijetnja po nacionalnoj sigurnosti BiH

Elma Đušinac deportirana u Srbiju

Elma
22.12.2015.
u 15:47

Pripadnici Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine su danas izvršili deportaciju u matičnu zemlju lica Elme Đušinac, žene koju su povezivali sa terorističkom organizacijom ISIL.

Kako se navodi u priopćenju, Elmi je "izrečena mjera protjerivanja sa zabranom ulaska u BiH u periodu od pet godina jer predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH, te je smještena pod nadzor u  Imigracijski centar Službe za poslove sa strancima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu u BiH (Sipa) uhitili su Đušinac zajedno sa njenim suprugom Enesom Mešićem koji je ubrzo potom pušten na slobodu.

Mešić je od ranije poznat obaveštajnim i sigurnosnim agencijama BiH. Bio je grupi lica koja su uhićena 3. rujna prošle godine u policijskoj akciji "Damask" zajedno sa Huseinom Bosnićem, Avdulahom Hasanovićem, Eminom Hodžićem i Ademom Karamujom .

Prema nekim sigurnosnim izvorima, Đušinac je bila pripremana za samoubilačke napade na Balkanu. Navodno je njen zadatak bio, kao sljedbenice nasilne islamističke ideologije, i vrbovanje drugih žena u redove tzv. "Islamske države".

Prema istom izvoru, ona se spominje i kao jedna od bližih suradnica Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Gornje Maoče.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije