BLISKI ISTOK

DžIHADISTI IZ BIH RATUJU U SIRIJI

alep
11.08.2012.
u 10:37

Među džihadistima je i mnogo veterana koji su ratovali u Afganistanu, Iraku, BiH i Čečeniji...

Izvješće njemačke obavještajne službe za vanjsku politiku BND, koja izravno odgovara njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, o sudjelovanju džihadista ideologije srodne Al-Qa’idi zabrinulo je vlade zapadnoeuropskih zemalja čiji su se građani muslimanske vjeroispovijesti priključili sirijskim pobunjenicima kako bi im pomogli u rušenju režima Bashara Al-Assada. U tajnom dokumentu, koji je iscurio u njemačke medije, BND ističe kako se prema njihovim saznanjima “oko 90 terorističkih napada u Siriji može pripisati organizacijama povezanim s Al-Qa’idom i drugim džihadističkim skupinama”. Ističu kako posjeduju i nekoliko izvještaja o masakru u sirijskom naselju Houla 25. svibnja ove godine u kojem je brutalno smaknut i veći broj žena i djece, a za koji su pripadnici antisirijske koalicije nastojali okriviti sirijsku vojsku. Međutim, izvješća BND-a pokazuju kako su masakr počinili ekstremisti koji pripadaju oružanoj opoziciji unutar zemlje te da su ubijeni članovi obitelji koje su podržavale sirijske vlasti i nisu se htjele svrstati na stranu pobunjenika. Napominje se kako detalji ovih izvještaja moraju ostati tajni zbog “nacionalnih interesa”, ali sada više nije tajna da je u 17 mjeseci pobune Sirija postala utočište džihadista pristiglih iz cijelog svijeta.

Islamska država

Prema njihovu shvaćanju Kur’ana, stvaranje islamske države u Siriji bilo bi korak prema oslobađanju svete zemlje Palestine i njezina glavnog grada Jeruzalema. Zbog toga je velik broj džihadista iz cijelog svijeta stigao u Siriju. Prema izvješću BND-a, u Siriji ima više od 8000 džihadista koji su uvjereni da će režim Bashara Al-Assada pasti i da će Sirija postati islamska država iz koje će krenuti u sveti rat za oslobađanje Palestine. Džihadisti se nakon pada režima Bashara Al-Assada planiraju utaboriti na Golanskoj visoravni, koja graniči s Izraelom, odakle bi pohod za oslobađanje Jeruzalema. U Siriju su navodno stigli borci ideologije srodne Al-Qa’idinoj iz Libanona, Jordana, Iraka, Palestine, Kuvajta, Tunisa, Libije, Saudijske Arabije i Jemena. Pridružio im se i velik broj boraca iz Afganistana, Pakistana, BiH, Kosova i Sandžaka. Među njima je i mnogo veterana koji su ratovali u Afganistanu, Iraku, BiH i Čečeniji, što su potvrdili strani novinari koje su islamisti zatočili u Siriji. Iako su raspoređeni u nekoliko brigada, svi ratuju pod istom zastavom i za istu ideologiju. Najzloglasnija je brigada Abdulah Azam, koju je navodno osnovao sam Bin Laden. Poznato je da su pripadnici te brigade, prema zapovijedi Bin Ladena, prvi stigli iz Afganistana na teritorij BiH u vrijeme rata među kojima su najzvučnija imena Abu Harisa i Al-Libija. Među ostalima, u Siriji su formirane brigade Fronta za oslobođenje zemlje Sham (Sirije) i Borbeni dom, čiji pripadnici smatraju da su svi osim muslimana nevjernici. Nadahnjuje ih jedan od najvećih muslimanskih vođa svih vremena, Saladin, prvi sultan Egipta i Sirije. Pod njegovim vodstvom muslimani su porazili križare u bitki kod Hattina u 12. stoljeću, na putu prema ponovnom zauzimanju Jeruzalema. Kako je Saladin bio poznat po tvrdim stavovima, ne treba se čuditi što su kršćani u Siriji stali uz režim Bashar Al-Assada jer znaju što ih čeka u slučaju dolaska islamista na vlast.

Ratovali u BiH

Njemačka obavještajna služba potvrdila je da, uz navedene, postoji i brigada Islamska matica koju čini 95 posto revolucionara iz Libije koji su bili oslonac u rušenju Gadafijeva režima. Poznati među njima su Mahdi Al-Hariti, te Egipćanin šeik Issa Al Masri, čije je pravo ime Abu Amro Abdul Hakeem. Način financiranja i organiziranje dolaska džihadista u Siriju isti je kao i za rata u BiH. Saudijska Arabija i Katar ne skrivaju da financiraju njihov dolazak u Tursku, iz koje im se organizira ilegalan ulazak u Siriju. Džihadisti su raspoređeni u predgrađu Damaska te na području Edleba, Latakije, Homsa, Hame i Alepa. Predvode ih Sirijac Ahmed šeik Al-Maruf i Mauretanac Abu Monzer Al-Shankiti, veterani koji su stekli iskustva na ratištima u Afganistanu, Čečeniji, BiH te Iraku. U razgovoru za libanonske dnevne novine Al-Akhbar jedan od vođa džihadista u Siriji, Sirijac Ahmed šeik Al-Maruf, s kojim je novinar razgovarao nedaleko od turske granice, nije skrivao da mu je idol smaknuti vođa Al-Qa’ide Osama Bin Laden. Usto, uvjeren je da će režim Bashara Al-Assada uskoro pasti, a džihadisti napokon krenuti u oslobađanje Palestine. – Iza svih pokreta do sada kojima je cilj bio oslobađanje Palestine stajali su politički plaćenici jer je svaki pokret radio po direktivi neke države u regiji – kazao je šeik Ahmed te napomenuo: – Cilj je svakog pravog muslimanskog vjernika oslobađanje Palestine jer nam je to naredio Alah. Suradnja sa Slobodnom sirijskom vojskom – tvrdi šeik Ahmed – jako je dobra jer je i njima cilj oslobađanje Palestine. Bashar Al-Assad laže kad kaže kako mi ratujemo protiv njegova režima jer je on jedini protiv Izraela. Mi tvrdimo suprotno.
Potom je šeik Ahmed objasnio: – Od 1973. godine nijedan metak iz Sirije nije ispaljen na Izrael, što je najveći dokaz da je sirijski režim zaštitnik izraelske države. Za razliku od ratovanja u Afganistanu i BiH gdje su, kako on kaže, ratovali za opstanak muslimana, u Siriji se vodi rat za oslobađanje Palestine. U Kur’anu jasno piše da, kada islam zavlada u Siriji, džihadisti će osloboditi Sveti grad Jeruzalem.

Šeik Ahmed priznaje da je, nakon Afganistana, preko Saudijske Arabije i Hrvatske, stigao u BiH gdje je ratovao protiv Srba i Hrvata. Bosnu i Hercegovinu napustio je nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma te otišao u jednu europsku zemlju koju ne želi imenovati. Kad je izbila pobuna u Siriji tamo se uputio preko Turske i organizirao pokret otpora. U razgovoru za Večernji list stručnjak za islamističke pokrete Hisham Alajwan usporedio je rat u Siriji s ratom u Afganistanu 80-ih godina te ratom u BiH 90-ih kada su Saudijska Arabija i Katar organizirale i financirale dolazak džihadista. – Na žalost, SAD i europske države čine istu pogrešku jer dopuštaju dolazak džihadista u Siriju bez obzira na to što su svjesne pogubnih posljedica. S jedne strane, te su zemlje zabrinute, a s druge, ne mogu to spriječiti jer su priznale Slobodnu sirijsku vojsku kao legitimnog predstavnika Sirije – istaknuo je Alajwan te podsjetio koliko je Zapad imao problema s džihadistima nakon 11. rujna.
– Što će se dogoditi s džihadistima kada jednog dana prestane rat u Siriji? Kao što je poznato, džihadisti u Afganistanu, nakon odlaska Rusa, priklonili su se talibanima, a iz BiH su nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, prema aneksu 7., svi morali napustiti zemlju. Tada je Saudijska Arabija preko Hrvatske organizirala njihov masovni odlazak na čečensko ratište – govori Alajwan te napominje kako je situacija u Siriji, za razliku od one u BiH gdje su svi bili pod kontrolom, specifična te da ne vjeruje da će džihadisti ikad postati dio Slobodne sirijske vojske.

– Nadam se, ali sumnjam u to, da SAD i europske zemlje imaju neki plan kako riješiti problem džihadista u slučaju pada režima Bashara Al-Assada. Otkad su na vlasti islamisti, ne prestaju sukobi između kršćana i muslimana – napomenuo je Alajwan te istaknuo da nije islamofob, ali da ga kao muslimana koji dugo istražuje islamističke pokrete zabrinjava njihov mogući dolazak na vlast.

Ključne riječi

Komentara 2

CR
Croata90
20:16 11.08.2012.

Sramota što je što su Bosna i Hercegovina i Hrvatska stale na stranu "zapadnih demokracija", odnosno na stranu džihadista. Al-Asad je garancija da u Siriji neće biti vjerskih progona, u prvom redu kršćana i šijita; i on sam je isto tako dao i sunitima da budu većina u njegovu kabinetu i dao im je najvažnija ministarska mjesta - vanjske poslove, unutarnje poslove i predsjednika vlade.

ZV
zvstra3
14:30 27.09.2014.

Ne postoji ni radikalni ni militantni ni vehabijski islam, već samo islam.......http://zlj13051967.wordpress.com/2014/09/24/dzihad-svetsko-zlo/

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?