Županijski sud

Dragan Čović oslobođen optužbi za zlouporabu položaja ili ovlasti

covic
Foto: VL FOTO
1/4
07.05.2012.
u 13:56

Na temelju analize dokaza, Sud je ocijenio da inkriminacije tužiteljstva nisu dokazane

Izricanjem oslobađajuće presude danas je u Županijskom sudu Sarajevo (ŽSS) okončano suđenje Draganu Čoviću, koji se teretio za zlouporabu položaja ili ovlasti iz 2000. godine, dok je vršio dužnost federalnog ministra financija.

Čović je u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi da je u svojstvu ministra financija u Vladi Federacije BiH prekoračio granice službene ovlasti u namjeri da poduzeću \"Lijanovići d.o.o.\" Široki Brijeg i MI \"Lijanovići d.o.o. pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih pristojbi(prelevmana) na meso peradi.

Na temelju analize dokaza, Sud je ocijenio da inkriminacije Tužiteljstva nisu dokazane, uključujući i tezu optužbe da je optuženi donio akt od 23. lipnja 2000. godine.

Sud smatra da nije dokazano da je Čović donio \"sporni\" akt za koji je u obrazloženju presude rečeno da, čak i da je donesen, da se ne radi o obvezujućoj instrukciji, odnosno pismenu koje bi imalo karakter upravnog akta.

Sud, nadalje, navodi da nije utvrđeno ni gdje je spomenuti akt nastao, odnosno da dokazima nije potkrijepljena teza o uzročno-posljedičnoj vezi s optuženim kada je u pitanju relacija s poduzećima \"Lijanovići\", kao ni kvalifikacija da je Čović prekoračio službene ovlasti izravnim umišljajem, budući da nije dokazano da je on donositelj tzv. \"obvezujućeg mišljenja\".

U skladu s presudom, Federacija BiH je s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi postupka bit će izmireni iz proračunskih sredstava Suda.

Na ovu nepravomoćnu presudu strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka njenog pisanog otpravka.

Glavni Čovićev branitelj, odvjetnik Zdravko Rajić kazao je novinarima da je epilog suđenja u ovom predmetu očekivan, te \"da se radi o još jednom primjeru proizvoljno i olako podignute optužnice\".

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 1. prosinca 2011. godine, a nakon što se Sud BiH u drugostupanjskom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Sarajevske županije  na rješavanje.

Komentara 10

SL
slavtraveller
15:37 07.05.2012.

Nisam neki obozavatelj Covica, ali ovaj proces je bio montiran iz samog pocetka....tko je god pratio mogao je skuziti kako su mu velikobosnjacki politicari s pomocu Lijanovica htjeli namjestiti ovaj proces....

SL
slavtraveller
15:40 07.05.2012.

@coca-cola.....nazalost Covic nije na vlasti, iako su ga hrvati velikom vecinom izabrali...i dok god bude takva situacija, gdje jedan narod izabere predstavnike drugog naroda na prevaru, nece biti mira...

CC
coca.cola
14:28 07.05.2012.

Ha,ha,ha... Još jučer ili čak prekjučer je novinar Zlatko Tulić, koji se i vidi na ovoj fotografiji direktno ispred gosp. Čovića, je napisao da će Čović biti oslobođen, jer \"nema dokaza...\" sve se i obistinilo, jer je Čović na vlasti..., ali što će biti kad padne s vlasti? To je pravo pitanje? Isplitav će dokazi sa svih strana, kao i u slučaju gosp. Sanadera u HR.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?