Ministarstvo branitelja

Dodijeljena pomoći za stambeno zbrinjavanje branitelja u HNŽ-u

oliver soldo
18.01.2016.
u 13:22

Odabrana su 64 korisnika (33 pripadnika HVO-a i 31 pripadnika Armije BiH) koji su dobili jednokratnu pomoć u visini od dvije do pet tisuća maraka

U sjedištu Ministarstva za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak su potpisani ugovori o dodjeli jednokratne financijske pomoći za rješavanje stambenih potreba branitelja i boraca te članova njihovih obitelji.

Na javni natječaj za utvrđivanje prava na bespovratnu financijsku pomoć pristigla je 191 prijava, a povjerenstvo Ministarstva odabralo je 64 korisnika (33 pripadnika HVO-a i 31 pripadnika Armije BiH) koji su dobili jednokratnu pomoć u visini od dvije tisuće do pet tisuća maraka.

Po riječima županijskog ministra branitelja Olivera Solde, u županijskom proračunu za 2015. godinu za program stambenog zbrinjavanja izdvojeno je 220 000 maraka, od čega je 180 000 podijeljeno putem spomenutog javnog poziva, dok je 40 000 podijeljeno odlukama Vlade HNŽ-a.

Ukupna odobrena sredstva podijeljena su u jednakom omjeru pedeset-pedeset pripadnicima HVO-a i pripadnicima Armije BiH.

- Nitko nije dobio neke basnoslovni iznos i nije bilo privilegiranih. Dodijeljena sredstva nisu dovoljna za završetak svih stambenih radova, ali pokušali smo tim ljudima osigurati barem minimalne uvjete za život. Gdje smo procijenili da je teška socijalna situacija dali smo više, a gdje smo procijenili da situacija nije tako teška dali smo manje, kazao je u izjavi za novinare ministar Soldo.

Prilikom potpisivanja ugovora jedan od dobitnika novčane pomoći Šerif Jelovac obratio se novinarima kazavši kako je na popisu prepoznao četiri imena koja su i ranije od Ministarstva branitelja HNŽ-a dobivala jednokratnu pomoć.

Ministar Soldo to je demantirao, kazavši kako su prilikom odabira korisnika provjeravane arhive Ministarstva, ali i općina koje su dodjeljivale novčanu pomoć za stambeno zbrinjavanje boraca i branitelja.

- Nitko tko je već jednom dobio pomoć, nije ponovno odabran, barem ne prema onim podacima koje smo mi imali. Kada sam ja došao na ovu poziciju prije dvije godine obećao sam da ćemo objaviti registar svih korisnika i iznosa koje je Ministarstvo branitelja HNŽ-a podijelilo. Tu odredbu moramo ugraditi u Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji i na tome sada radimo, istaknuo je Soldo, dodavši kako će nakon što se to uradi na internetskim stranicama Ministarstva svima biti dostupni ti podaci.

Govoreći o planiranim aktivnostima njegovog ministarstva na rješavanju problema stambenog zbrinjavanja, ministar Soldo je kazao kako će ovoga mjeseca predložit županijskoj Vladi program mjera.

- Stambeno zbrinjavanje braniteljske populacije nije riješeno na adekvatan način. U kontaktu s udrugama boraca i branitelja proteklih mjeseci definirali smo kriterije kojima ćemo pokušati na terenu doći do spoznaje koliko imamo još neriješenih slučajeva kako bismo mogli napraviti dugoročan i sustavan plan stambenog zbrinjavanja, kazao je Soldo.

Dodao je kako je jedno od mogućih rješenja izgradnja posebnih stambenih zgrada za boračku i braniteljsku populaciju.

- Od svih općina zatražili smo da nam dostave podatke o eventualnom slobodnom zemljište za izgradnju tih zgrada i to će vjerojatno ući u naš program stambenog zbrinjavanja. Također, morat ćemo tražiti financijsku pomoć od viših razina vlasti jer sredstva kojima mi raspolažemo su nedostatna, zaključio je ministar za pitanja branitelja HNŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?