Odluka

‘Dodatak bosanski’ briše se iz naziva općina u zakonima

bosanski brod
14.04.2012.
u 12:48

Po novoj odluci bit će izbrisani “Bosanski Brod”, “Bosanski Šamac”, “Bosanski Novi”...

Dvojni nazivi većine općina i gradova u Bosni i Hercegovini uskoro će postati prošlost. Unutar BiH ne postoji politička suglasnost trebaju li neke općine nositi prijeratne ili nove nazive.

Novo ime

Međutim, odluke Ustavnog suda BiH su nesporne i moraju se provoditi, pa će se tako usprkos višegodišnjem protivljenju bošnjačkih i hrvatskih političkih predstavnika, općine u RS-u koje su do rata nosile odrednicu “bosanski” ubuduće morati nazivati novim imenima u kojima je spomenuta odrednica izbrisana ili zamijenjena drugom.

Prošlogodišnja odluka Ustavnog suda BiH je vezana uz neustavnost odredbi Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH. Odgovarajući na zahtjev 76 zastupnika Narodne skupštine RS-a, Ustavni sud BiH je donio odluku kojom nalaže državnom Parlamentu da u roku od pola godine u spomenuti zakon ugradi samo one nazive općina koji su važeći u RS-u. Tako će iz ovog zakona biti izbrisani nazivi “Bosanski Brod”, “Bosanski Šamac”, “Bosanski Novi”, “Bosanska Dubica”, “Bosanska Gradiška”, a umjesto njih navest će se novi “Brod”, “Šamac”, “Novi Grad”, “Kozarska Dubica” i “Gradiška”. Iz zakona o jedinstvenom matičnom broju, a kasnije sigurno i iz drugih propisa, brisat će se i naziv “Skender Vakuf”, jer se ta općina po aktualnim propisima u RS-u sada zove “Kneževo”.

Osim ovih, uklanjaju se i dvojna imena općina koje su nastale entitetskom podjelom prijeratnih općina. U praksi su do sada primjenjivani dvojni nazivi, odnosno imena prijeratnih općina iz kojih su nastale nove općine i sadašnja imena.

Prozor i Rama

Takav je slučaj, između ostalih, s općinama Odžak/Vukosavlje, Gračanica/Petrovo, Bosanska Krupa/Krupa na Uni, Ključ/Ribnik, Jajce/Jezero, Stolac/Berkovići, Kalesija/Osmaci... Istodobno, predloženim izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH iz ovog propisa brišu se neustavni nazivi općina s “prefiksom srpski”. Oni su u praksi odavno zamijenjeni drugim nazivima, odnosno odrednicama.

No, Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH nije jedini propis u kojem su navedeni dvojni nazivi općina. “Prefiks bosanski” će vremenom očito potpuno nestati iz uporabe naziva općina u RS-u. Što će biti s dvojnim nazivima općina u Federaciji koji se godinama primjenjuju, za sada nitko ne želi nagađati, budući da ne postoji odluka Ustavnog suda ili bilo koji drugi propis koji bi bilo koji od tih naziva dovodio u pitanje. Tako će i ubuduće jedan te isti grad Bošnjaci nazivati Prozorom, a Hrvati Ramom. Slično je i s Gornjim Vakufom, odnosno Uskopljem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?