LOŽ ULJE

Dobiju dojavu i drastično sniže cijene - za 1,22 KM

grijanje
Ivica Galović/Pixsell
23.09.2011.
u 09:58

Ključna je dojava koji ove dvije tvrtke dobiju najvjerojatnije iz Ministarstva trgovine FBiH o danu kada će se uzeti cijene loživa ulja

Nabava loživa ulja za zagrijavanje institucija vlasti Srednjobosanske županije, pravosudnih i policijskih ustanova te škola, unosan je, točnije milijunski posao za sve distributere naftnih prerađevina.

Milijuni maraka

No, posao vrijedan nekoliko milijuna maraka, jer radi se o količini od milijun litara loživog ulja, godinama dobivaju samo dvije tvrtku, Proming d.o.o. iz Bugojna iza kojeg se spekulira da stoji Dževad Mlaćo, ratni načelnik Bugojna i Hifa d.o.o. Takvu su nam informaciju dali neki od srednjobosanskih distributera koji se, kažu, nisu u stanju nositi s tvrtkama koje posao dobivaju prijevarama.

«Ključna je dojava koji ove dvije tvrtke dobiju najvjerojatnije iz Ministarstva trgovine Federacije BiH o danu kada će se uzeti cijene loživa ulja. Tog dana tvrtke koje kasnije dobiju posao nabavke drastično snize cijene ovog derivata te logično, budu odabrane kao najbolji ponuđači. Naravno, cijena se kasnije vraća na staro, a drastično niže cijene i preko marke po litri samo su trik za dobivanje vrlo unosnog milijunskog posla», kazao je za naš list jedan od distributera nafte i naftnih prerađevina.

Svoje je tvrdnje potkrijepio Zapisnikom s otvaranja ponuda koji je za predstojeću ogrjevnu sezonu sačinjen 22. kolovoza ove godine. Prema ovom zapisniku, najbolju ponudu ove je godine imala Hifa-Petrol d.o.o. iz Vogošće koja je ponudila cijenu od 0,63 feninga po litri loživa ulja, čak 1,22 marka povoljnije od, primjerice, Ormana d.o.o. Kiseljak čija je cijena tog dana bila najviša, 1,85 maraka po litri. Odmah iza Hifa- Petrola iz Vogošće koji je dobio posao bio je bugojanski Proming.

0,63 pf po litri

«Oni naravno neće loživo ulje prodati po cijenu koju su istakli 22. kolovoza već po ekonomsko isplativim cijenama koje se razlikuju u desetak do petnaest feninga, zavisno od distributera. To je samo trik za dobivanje milijunskog posla, ali trik koji zbog drastičnih razlika u cijenama nije teško uočiti. Stati mu u kraj to je, međutim, malo teže. To mogu samo mjerodavne inspekcije koje bi trebale provjeriti i hoće li Hifa-Petrol iz Vogošće uistinu nabaviti loživo ulje po cijenu od 0,63 feninga po litri, u što čisto sumnjamo jer ekonomske isplativosti u tom slučaju nema», kaže naš sugovornik.

Nabava loživa ulja za potrebe institucija u SBŽ-u milijunski je posao do kojeg se godinama dolazi sitnim prijevarama kojima se teško mogu dokazati, a još teže im se može stati u kraj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?