Posavina

Djecu treba učiti da više zavole stare običaje i baštinu jer upravo će najmlađi naslijediti i nastaviti čuvati tradiciju

17.02.2017.
u 09:00

U Kostrču, Orašje, nedavno je nakon nekoliko godina stanke HKUD “Nada” ponovno organizirao tradicionalnu kulturnu manifestaciju Pavečerak. U mjesnom Domu kulture okupilo se 500 Kostrčana i njihovih gostiju iz drugih MZ. Bila je ovo posebna prigoda da se na svjetlo dana iz škrinja izvuku stare narodne nošnje koje su nekada nosili naši preci. I mladi i stari uživali su u kolu i pjesmi i podsjetili kako su nekada naši preci njegovali izvornost ovoga područja. Organizator se pobrinuo za dobru kapljicu, a potporu HKUD “Nada” dali su MZ Kostrč, Općina Orašje i Posavska županija. Ovo je treća ovogodišnja vrlo uspješna manifestacija u Kostrču, a zadovoljstvo bogatim programom izrazio je predsjednik HKUD-a “Nada” Kostrč Joso Mikić. - Bio sam jako uporan, a imao sam i potporu mještana da budemo organizatori Pavečeraka. Sretan sam jer smo napunili dvoranu. Podržali su nas svi koji vole veselje, izvorne običaje i kojima je stalo do očuvanja tradicije. Vjerujem da ćemo nešto slično održati i do poklada. Poručio bih našim mještanima da se uključe u rad KUD-a “Nada”, kaže Mikić. Među gostima bila je i Mara Vincetić-Bajićka, predsjednica KUD-a “Posavac” Ugljara.

- U svojoj Ugljari sam 16 godina organizirala Pavečerak koji je jedna od manifestacija očuvanja tradicije hrvatskog naroda u Posavini. To je oduvijek bio ženski divan kad smo iz škrinja iznosili stare očuvane narodne nošnje koje su ljepota naše Posavine. Moramo čuvati našu tradiciju jer, ako nju nemamo, nećemo znati ni tko smo ni što smo. Treba djecu učiti da još više zavole stare običaje jer oni će naslijediti nošnje stare i do 70 godina koje su naše veliko bogatstvo, kaže Mara. Najstariji u kolu bio je 75-godišnji Stjepan Živković koji voli izvornu glazbu i uživa u manifestacijama. - Dok sam bio mlad, nastupao sam u folkloru i danas me nije sramota zaigrati u kolu s mladima. Smatram da ovakve manifestacije treba redovito održavati jer ne treba puno novca nego samo dobre volje, kaže Stjepan. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije