ŽIVOTNA DRAMA

Dječak se danas budi iz kome

helikopter
Stojan Lasić
16.08.2010.
u 07:50

Dječaku na mozgu otkrivena aneurizma veličine čak 22 milimetra koja se hitno morala operirati

- Nisam mogla ići s njim... Nije bilo mjesta u helikopteru, tek sam stigla jutros u Zagreb. Vidjela sam svoje dijete. Dobro je... Ujutro će ga liječnici buditi iz umjetne kome, i ako Bog da, sve će biti u redu. Još uvijek ne mogu sebi doći. Proljetos sam izgubila muža, a sada ovo... Još sam u šoku. Ne znam ni tko je sve sudjelovao u tome da mi se sin prebaci u Zagreb, ali svima im od srca zahvaljujem. I dr. Anti Kvesiću, dr. Tomiću, medicinskim sestrama, cijelom osoblju mostarske bolnice, kao i zagrebačke. Kao i naravno, predsjedniku Josipoviću. Svima im od srca hvala i svima im želim stisnuti ruku i upoznati ih jer su meni i mome sinu uistinu pomogli. Sada je sve u Božjim rukama..., kazala nam je vidno potresena Jozina majka Vera Čuljak, koja u Zagrebu čeka da se njen sin probudi i da ga napokon odvede doma, u Široki Brijeg. U mostarskoj bolnici je otkriveno kako dječak ima aneurizmu na mozgu veličine 22 milimetra te da je nužno prebaciti ga u Zagreb jer mu se samo tako može spasiti život.
- “Sletjeli” smo do Mostara. Marko Radoš je zajedno s dr. Kordićem i ekipom inženjera koji su došli od kuće napravio angiografiju koja se kao takva prvi put radila u Mostaru. I našli smo jednu veliku aneurizmu promjera 22 milimetra na mozgu. Nakon konzultacije s prof. Josipom Paladinom, jednoglasni zaključak je bio da bi operacija na tom mjestu u Mostaru bila neizvediva i pada odluka da dijete mora ići u Zagreb. Ali ne može automobilom. Drama počinje tek tada, prepričava nam dr. Ante Kvesić događaje od subote poslijepodne.

Više od 400 poziva

U idućih nekoliko sati Kvesić i Radoš su obavili oko 400 poziva. Na noge je podignut bh. i hrvatski državni vrh, tražio se način da se dječak što prije prebaci u Zagreb. - Gradonačelnik Bešlić je hitno otvorio Zračnu luku Mostar. Ali hrvatski predsjednički zrakoplov nije mogao sletjeti jer je pista mala. Mirko Grbešić nam je ponudio četiri zrakoplova svojih prijatelja, ali nisu imali opremu za noćno letenje. Trebao nam je helikopter. BiH nema helikopter koji može letjeti po noći. Na kraju je hrvatski predsjednik Josipović odobrio uporabu hrvatskog vojnog helikoptera, priča nam dr. Kvesić. Odobrenje za ulazak helikoptera iz RH se tražilo na sve strane. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar pravosuđa Bariša Čolak, ravnatelj Granične policije Vinko Dumančić su samo neki koji su odobrili slijetanje helikoptera u Mostar. U rješavanje problema se uključila i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Prekinuta utakmica


Helikopter je sletio u Mostar na stadion i prekinuo utakmicu Zrinjskog i Slavije. - Igračima nije bilo jasno što se događa, samo su se sklonili - rekao je sudac Edin Golać.

U međuvremenu vrijeme nad Zagrebom se pogoršalo, pa je helikopter morao ići u Split, gdje je dječaka čekao predsjednički zrakoplov. Oko 22.30 Jozo Čuljak je bio na Rebru. U ponoć je ušao u operacijsku dvoranu. Operacija je prošla bez problema.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?