USTAVNE PROMJENE

‘Dijaspora’ glasovala za manje zastupnika dijaspore

sabor-novi
Renato Branđolica
18.06.2010.
u 09:51

Među zastupnicima koji su glasovali za izmjene Ustava bili su i oni saborski zastupnici koji su izabrani u 11. jedinici

Niti jedan zastupnik izabran u 11. izbornoj jedinici koji je bio nazočan sjednici Sabora na kojoj je promijenjen Ustav nije bio protiv novih ustavnih rješenja. Unatoč tome što svoju potporu izmjenama Ustava predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić vezivao s uvođenjem dopisnog glasovanja, dvojica članova ove stranke podigli su ruke za prijedlog.

Istodobno, HDZ BiH je bez posebnih prigovora, osim broja mjesta za glasovanje, podržao ove promjene. Za razliku od dva HDZ-a u BiH, Hrvatska stranka prava BiH ocijenila je jučer izdajom izmjene Ustava u Hrvatskoj kojim je promijenjen način glasovanja dijaspore, dok je HDZ 1990 priopćio da ima obećanja Zagreba kako će se u Izborni zakon uvrstiti dopisno glasovanje.

 - Hrvatska stranka prava BiH drži licemjernim okretanje leđa Zagreba Hrvatima u BiH, poglavito stoga jer je upravo Republika Hrvatska Hrvatima u Bosni i Hercegovini, zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice i američke administracije, nametnula Daytonski sporazum, onaj isti sporazum koji je temelj današnjeg nezavidnog položaja bosanskohercegovačkih Hrvata, navodi se u priopćenju Hrvatske stranke prava BiH. Iz ove stranke pohvalili su opredjeljenje zastupnika HSP-a Hrvatske i trima zastupnicima HDSSB-a ‘koji su digli svoj glas protiv ove povijesne izdaje Hrvata u Bosni i Hercegovini’.

Iz HSP-a upozoravaju da će 200.000 birača u BiH moći glasovati samo na četiri biračka mjesta te da će glas hrvatske dijaspore vrijediti tek jednu desetinu birača u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?