Mostarski sajam prilika je i za politički značajne razgovore

Dijalog legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, kao i zemalja okružja, jedini ispravan put

17.04.2024.
u 10:25

Suradnja zemalja u okružju, kako politička tako i ona ekonomska, jedini je ispravan put za podizanje životnog standarda, ali i stvaranja sigurnog ozračja na jugoistoku Europe, području Starog kontinenta koje nezaustavljivo ide prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, asocijaciji na koju sve zemlje okružja gledaju kao na strateško određenje i zalog sigurne i uspješne budućnosti.

Reformski put

U okviru 25. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, već tradicionalno, održan je niz susreta predstavnika vlasti iz zemalja okružja, a u optimističnoj atmosferi razmijenjena su iskustva u kontekstu suradnje, ali i rješavanja zajedničkih izazova na europskom putu. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i dopredsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović susreli su se i razgovarali s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, koji je svečano otvorio Međunarodni sajam gospodarstva. Inače, Plenković je u intervjuu za Večernji list uoči Sajma najavio da planiraju i daljnje sjednice hrvatske Vlade s Vijećem ministara BiH jer postoji niz tema koje povezuju, od prometne povezanosti, turističke i kulturne razmjene pa do prekograničnih projekata i pitanja migracija. - Želimo da BiH nastavi ići naprijed i da se sva tri konstitutivna naroda u njoj osjećaju dobro i budu jednakopravna - poručio je tada.

Istodobno, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto imala je susret s posebnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom o europskom putu BiH, a tom mu je prilikom zahvalila na njegovoj konstantnoj podršci u procesu europskih integracija BiH. Naglasila je da je iznenađujuća reakcija visokog predstavnika Schmidta zatekla sve političke aktere, čime su grubo prekinuti vrlo dobra sinergija i rad koalicije na državnoj razini s obzirom na to da su izmjene i dopune Izbornog zakona od resornog ministarstva već u proceduri.

Na kraju sastanka predsjedateljica Krišto naglasila je da je potrebno nastaviti daljnji reformski proces u interesu opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti BiH, države ravnopravnih konstitutivnih naroda i drugih koji u njoj žive.

Krišto i Čović s izaslanstvom razgovarali su s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj suradnji, kao i stanju u okružju.

Pitanje konsenzusa

Tijekom susreta razgovarano je o trenutačnoj političko-ekonomskoj situaciji u BiH i okružju.

Predsjedateljica Krišto istaknula je da je Vijeće ministara BiH, putem politike kontinuiranog dijaloga, kompromisa i konsenzusa legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, napravilo povijesni iskorak za BiH na europskom putu, što je prepoznala i Europska komisija dajući preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju za BiH. U kontekstu razgovora, koji idu u smjeru poboljšanja odnosa, predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić pak potvrdio je kako je održan neformalni sastanak uoči večere na kojoj su se odnosi trebali “relaksirati”. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije