Burna noć u Parlamentu BiH

Dana suglasnost na ratifikaciju ugovora o granici između BiH i Crne Gore

26.11.2015.
u 06:30

S 22 glasa za, deset protiv i četiri suzdržana dana je suglasnost na ratifikaciju ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore

Na 20. sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koja je završila s radom u utorak malo prije ponoći, glasovalo se o ratificiranju ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH, te o izboru četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, piše Večernji list BiH.

Pritisci nisu urodili plodom

Podsjećanja radi, Povjerenstvo za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dalo je pozitivno mišljenje i predložilo domu davanje suglasnosti za ratifikaciju ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Dana je i suglasnost za ratificiranje sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlade Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim cestovnim objektima na lokaciji Bratunac - Ljubovija, te amandmana na sporazum o grantu u okviru državnog programa IPA 2009. za BiH "Poboljšanje infrastrukture regionalne osnovne prometne mreže u BiH - željeznički promet", zaključen između Europske investicijske banke i BiH. S 22 glasa za, deset protiv i četiri suzdržana dana je suglasnost na ratifikaciju ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Podsjećanja radi, ugovor o državnoj granici potpisao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak 26. kolovoza u Beču. Iako su pojedine bošnjačke udruge nakon tog čina konstanto vršile pritisak, pa čak i lobirale kod pojedinih zastupnika iz reda bošnjačkog naroda, smatrajući kako je ugovor štetan za BiH, Zastupnički dom je dao suglasnost na ovaj ugovor. S druge strane, uoči održavanja sjednice špekuliralo se i o tome kako će zastupnici glasovati za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja u BiH s obzirom na to da se među imenima članova našlo ono Nikole Poplašena, bivšeg predsjednika RS-a i četničkog vojvode. Sa šest glasova za, 23 protiv i osam suzdržanih, zastupnici Zastupničkog doma odbili su da se u Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH imenuje bivši predsjednik RS-a i četnički vojvoda Nikola Poplašen.

Zadovoljili uvjete natječaja

No, čini se da su zbog lika i djela Nikole Poplašena, ceh platila i ostala tri predložena kandidata. Naime, zastupnici su odbili i imenovanje Momčila Pelemiša iz reda ostalih, Midhata Jašića iz reda Bošnjaka, te Marinka Jurilja iz reda Hrvata, a na ovaj način natječaj će biti poništen. Podsjećanja radi, Dom naroda BiH prethodno imenovao predložene kandidate Zajedničkog povjerenstva obaju domova Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije, što je izazvalo veliku osudu u javnosti i nakon čega su uslijedila javna kajanja pojedinih zastupnika.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić apelirao je na zastupnike da usvoje imenovanje svih predloženih kandidata te je kazao kako je to pokušaj uvođenja politike u to tko je kakve ideologije i tko je što radio, za ljude koji nisu ni osuđeni niti im je presuđeno je dizanje tenzija. Parlament BiH nije sudnica, kazao je Bosić, a zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je kako je sve rađeno po proceduri i da su svi kandidati zadovoljili uvjete natječaja.*

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?