Inicijativni odbor započeo rad na važnom projektu

Crkva/bolnica u Novoj Biloj po uzoru na Vukovar postaje dio memorijalnog kompleksa stradanja Hrvata u BiH

22.05.2024.
u 17:37

Po uzoru na Memorijalni centar Domovinskoga rata u Vukovaru, u središnjoj Bosni oko crkve/bolnice u Novoj Biloj počelo se raditi na inicijativi za uspostavom hrvatskog memorijalnog središta Hrvata BiH koje bi bilo dio kompleksa i institucije čija bi zadaća bila očuvati istinu o stradanju i vrijednostima Domovinskog rata za Hrvate u Bosni i Hercegovini. S tom su se nakanom u nedjelju u Novoj Biloj u povodu 50. obljetnice od izgradnje i posvete tamošnje župne crkve okupili članovi Inicijativnoga odbora "pojačani" dužnosnicima Hrvata iz BiH, Republike Hrvatske i Katoličke crkve. Resorni ministar obrazovanja i čelnik travničkog HDZ-a BiH Bojan Domić član je Inicijativnoga odbora za realizaciju ove ideje, piše Večernji list BiH.

Očuvati autentično

- Ideja je da mjesto ratne bolnice/crkve u Novoj Biloj kao prostor autentično očuvamo i da tu imamo muzejski postav te da tu izgradimo instituciju Memorijalnog centra. Nastojat ćemo na toj lokaciji, koja je poseban simbol, kao i drugim mjestima stradanja koja su u blizini - od Križančeva Sela, Osmice, Buhinih Kuća i Galice, uspostaviti poveznicu kao jedan dio kompleksa kako bi bio trajni podsjetnik na ono što se događalo - rekao je Domić za Večernji list. Objasnio je kako bi središnje mjesto kompleksa trebala biti crkva/bolnica u ratu koja najbolje svjedoči o stradanjima tamošnjih, ali i svih Hrvata u Bosni i Hercegovini u posljednjem ratu. Kao mjesto u kojemu su u nemogućim uvjetima operirani najteži bolesnici, rađala se djeca te se molilo za okončanje besmislenoga rata. - Zamisao je da utemeljimo jednu instituciju, zakladu te da sve kreće s toga prostora gdje su bili ranjenici. To ima svoju simboliku. Bez te crkve/bolnice ovaj kraj posve sigurno ne bi opstao. Na tome mjestu liječeno je 3500 ljudi, rođeno je 700 djece. Taj prostor je vrlo značajan da bismo ga zaboravili - dodao je HDZ-ov dužnosnik. On kaže kako je odavno bilo vrijeme uspostaviti jedan takav centar te da će koristiti iskustva iz RH upravo po uzoru kakav je Memorijalni centar uspostavljen u Vukovaru. Tamo je sastavni dio kompleksa: Muzej "Ratna bolnica", izložba "Bitka za Vukovar", srpski koncentracijski logori, eksponati na otvorenom, motivi o ratu i obrani ovoga dijela Hrvatske. - Hrvati u BiH nemaju te institucije. Nemamo muzej Domovinskog rata, nemamo velike postave o Domovinskom ratu. Imamo spomen-sobe koje su uspostavile udruge. Imamo dobrih primjera u Republici Hrvatskoj. Republika Hrvatska to radi jako dobro, napose u posljednje vrijeme. Zašto da i mi ne prezentiramo ta događanja? Svi smo bili u Vukovaru, u ratnoj bolnici. Stradanja u Vukovaru i ovdje u središnjoj Bosni su, nažalost, vrlo slična. Ta mjesta stradanja želimo očuvati kako bi bila vječni spomen na to što se dogodilo kako stvari ne bi otišle u zaborav. Naša školska djeca idu u Vukovar i to podržavamo, ali oni moraju znati što se ovdje događalo - od Orašja, Neuma, Žepča, ne samo ovdje u Novoj Bilo nego u cijeloj našoj domovini - istaknuo je Bojan Domić. Snažnu potporu tome projektu istaknuo je čelnik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Osmomjesečna opsada

- Siguran sam da ćemo brzo krenuti s realizacijom projekta tamo gdje smo spašavali živote hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata - rekao je Čović. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je potporu realizaciji ovoga projekta. - Kao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, s našim domaćinima uložit ćemo napor kako bismo kroz Memorijalni centar trajno očuvali sjećanje na humanost, koja je vidljiva ovdje više nego igdje drugdje - rekao je Medved. Oko 80.000 Hrvata središnje Bosne bilo je tijekom 1993. i početkom 1994. godine punih osam mjeseci pod opsadom snaga bošnjačke Armije BiH. Jedino mjesto u kojemu su izvođeni složeniji medicinski zahvati, uključivo operativni, bilo je u franjevačkoj crkvi u Novoj Biloj. Tamo je zbrinuto 3500 ranjenih vojnika i civila. Fra Mogomir Kikić, župnik župe Nova Bila, istaknuo je kako je župa osam mjeseci bila u potpunoj blokadi, svakodnevno napadana od daleko brojnije vojske ABiH, bez struje i s improviziranom bolnicom kroz koju je prošlo tisuće ranjenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije