Proizvođači voća Hercegovine osnovali svoj klaster

Član klastera može biti svatko tko se bavi proizvodnjom mediteranskog voća

storyeditor/2023-09-17/berba.png
20.09.2023.
u 17:46

Loši ovogodišnji vremenski uvjeti, ali i svakodnevni izazovi s kojima se susreću poljodjelci razlozi su osnivanja udruge, odnosno Klastera proizvođača mediteranskog voća, piše Večernji list BiH.

Osnivači su četiri tvrtke s područja Hercegovine, a glavni im je cilj okupiti sve proizvođače mediteranskoga voća te ga plasirati na domaće i strano tržište, prenosi RTV Herceg Bosne.

Veliki izazovi

- Svjesni smo kako su u poljoprivredi veliki izazovi, pogotovo ove godine, gdje su bili veliki nepovoljni klimatski uvjeti, gdje je došlo do vrlo loših prinosa s plantaža, i onda smo shvatili da zapravo udruga predstavlja dobar oblik organiziranja, gdje bismo u zajedništvu mogli nastupati na tržištu i tražiti rješenja ovih problema za koje smo svjesni da se mogu uvijek događati – kaže Edina Šuta iz Klastera proizvođača mediteranskog voća.

Klaster proizvođača mediteranskog voća nastao je kao rezultat rada na projektu jačanja proizvodnje trešnje. Proizvođači mediteranskog voća iz Hercegovine prepoznali su važnost očuvanja tog nasljeđa te su se udružili kako bi promovirali, unaprijedili i zaštitili svoje proizvode.

- Cilj je bio da se trešnja primarno stavi u fokus i da se zapravo radi na brendiranju hercegovačke trešnje, za koju je poznato da je prva na tržištu Hercegovine. Cilj projekta nije bio samo trešnja, krajnji cilj bio je da se osnuje ova udruga kako bi se podignula na veću razinu, kako bi se sektoru mediteranskog voća dalo na značaju kakav on i zaslužuje, jer je ovdje veoma pogodno tlo za uzgoj tih kultura – objašnjava Edina Šuta.

Projekt provode Jaffa-Komerc d. o. o. i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru develoPPP.de programa vlade Savezne Republike Njemačke. Član udruge proizvođača mediteranskog voća može biti bilo tko tko se bavi proizvodnjom mediteranskoga voća, pravne osobe, ali i pojedinci - fizičke osobe.

Nije potrebno biti registriran proizvođač, a ako je registriran, to je prednost, no ako nije, dovoljno je da se napiše izjava kojom se izjavljuje da se bavi proizvodnjom mediteranskog voća. Klaster je raspisao javni poziv za prijam novih članova za 2023./2024. godinu kojim poziva sve zainteresirane pojedince, kompanije i organizacije s područja Hercegovine, koji se bave i čija je djelatnost usmjerena na proizvodnju mediteranskog voća, da se prijave za članstvo u udruzi.

Članarina 100 KM

U pozivu se ističu prednosti i povlastice koje članovi dobivaju: sudjelovanje u zajedničkim promidžbenim aktivnostima i sajmovima, razmjena iskustava i znanja s drugim proizvođačima, pristup novim tržištima i poslovnim partnerima, doprinos održivom razvoju poljoprivrednog sektora Hercegovine. Navode se isprave za pravne i fizičke osobe, koje je potrebno dostaviti te visina godišnje članarine. Za razdoblje od kolovoza 2023. godine do kolovoza 2024. godine za redovite članove – pravne osobe (d. o. o., zadruge, obrte, udruge) članarina iznosi 100 KM, a za pridružene članove – fizičke osobe 50 KM.

Objavljen je i pravilnik o članstvu u udruzi, kojim se uređuje postupak za prijam i postupak za isključenje iz članstva, prava i obveze članova, prestanak članstva i drugo te zahtjev za članstvo koji se popunjava pri pristupanju u klaster. Na mrežnoj stranici hercegovackatresnja.com objavljeni su svi ti dokumenti i predstavljeni ciljevi i smisao osnivanja udruge proizvođača mediteranskog voća u Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?