Broj oboljelih od melanoma raste, sve više napada jako mlade ljude

Melanom
22.05.2024.
u 16:41

Broj oboljelih od melanoma raste, a ni mlađi ljudi nisu zaštićeni. A u Republici Srpskoj još ne postoji registar oboljelih od melanoma. Rekla je ovo predsjednica udruge pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske "Mi smo sa vama" Jasminka Sredojević i podsjetila da je maj mjesec posvećen oboljelima od ove teške bolesti.

- Prema informacijama dostupnim iz 2020. godine, imali smo 109 oboljelih, s tim da je to bio period korone kada su bili onemogućeni preventivni pregledi, pa se pretpostavlja da je taj broj i veći. Svakako, ono što je vidljivo je da melanom sve više napada jako mlade ljude – istakla je Sredojević i dodala da je uočen porast broja oboljelih od melanoma koji imaju manje od 30 godina. Ponovila je da je Svjetska zdravstvena organizacija u više navrata dokazala koliko je solarij kancerogen i štetan, a tamo upravo hrle mladi.

–Dokazano je i da jedna posjeta solarija povećava šansu za nastanak melanoma. Tako i sama istraživanja govore da onaj tko je koristio solarij povećava šanse za melanom za čak 60 posto– napomenula je Sredojević. Prema njezinim riječima, melanom je skoro jedina vrsta karcinoma koja je vidljiva golim okom, što je, na neki način, prednost, jer se brže može reagirati.

-Dovoljno je pratiti svoje tijelo i odmah reagirati na promjene. Što prije reagirate bolje je, jer je postotak izliječenja u toj situaciji mnogo veći. Svakako nemojte zanemariti i svoj osjećaj, često nam zna reći da nešto nije dobro – poručila je ona uz poruku da je melanom izlječiv ako se uoči na vrijeme, piše BL portal.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije