Novi spor o Sutorini

Bošnjačke udruge 'miniraju' ugovor o granici BiH i Crne Gore

24.11.2015.
u 06:30

Ratificiranjem ugovora s Crnom Gorom BiH bi konačno s jednom zemljom imala riješeno pitanje granice i razgraničenja Kaznene prijave protiv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH

Zakomplicirala se ratifikacija ugovora o granici između BiH i Crne Gore te je neizvjesno hoće li na današnjoj sjednici doći do nje nakon pritiska, pa čak i kaznenih prijava, neformalnih centara moći okupljenih oko više bošnjačkih udruga koje nastavljaju mitomanijom ostvarivati nerealne, prije svega, političke ciljeve, piše Večernji list BiH. Iako je na današnjoj, 20. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bilo zakazano glasovanje o ratifikaciji ugovora o granici između BiH i Crne Gore kao pretposljednja, 89. točka dnevnog reda, nakon što nije zasjedalo Povjerenstvo za vanjske poslove Zastupničkog doma, to je postalo neizvjesno.

Bez kvoruma za sjednicu

Naime, kako doznaje "Večernjak". Povjerenstvo za vanjske poslove trebalo je jučer razmatrati prijedlog Ugovora, no zbog nepostojanja kvoruma, sjednica nije održana. Očito su pritisci urodili plodom, a jesu li poslužili i za potpunu destrukciju ovoga povijesno važnog ugovora, znat će se danas prije zasjedanja Zastupničkog doma kada će ponovno zasjedati Povjerenstvo u kojem je predsjedateljica Dušanka Majkić, prva zamjenica Monika Tomić i druga zamjenica Nermina Kapetanović, a članovi Sadik Ahmetović, Denis Bećirović, Mladen Bosić, Mirsad Đonlagić, Željko Komšić i Senad Šepić.

U slučaju da se Povjerenstvo ne uspije sastati ili, pak, ne dadne suglasnost za dokument, ta točka dnevnoga reda ne može se pojaviti na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. 
Više bošnjačkih udruga izrazilo je protivljenje ratifikaciji ugovora o granici, a Akademska i građanska inicijativa za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH, koja djeluje zajedno s Vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca, uputila je kaznene prijave Tužiteljstvu BiH 22. i 27. srpnja 2015. godine, o čemu je izvijestile i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Prijava je upućena protiv članova Vijeća ministara u proteklom sazivu, kao i aktualnog saziva Predsjedništva BiH, koji su na sjednicama 6. 11. prošle godine, a potom na sjednici Predsjedništva BiH 23. srpnja 2015. prihvatili ovaj ugovor. 
"Uvjereni smo da bi eventualna ratifikacija ovoga ugovora nanijela neotklonjivu štetu za interese BiH", te su pozvali Parlament BiH da do donošenja odluka po prijavama ne pokreće ili obustavi postupak ratifikacije bilateralnog ugovora između BiH i Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pismo upozorenja

"Bilo koji pedalj naše zemlje nije i ne može biti na prodaju ili dar zbog bilo čijih interesa. Kada se tako svi postavimo prema vanjskim akterima, tek onda će nas početi istinski cijeniti i pregovarati s našim institucijama kao s ravnopravnim partnerima. Svi oni koji vrše pritisak na BiH da se odrekne dragocjenog dijela svog teritorija, ne cijene ni državu, ni narod, ni institucije naše zemlje", navodi se u pismu koje su iz Akademske i građanske inicijative za povrat Sutorine i Kruševice uputili Parlamentarnoj skupštini. 
Crnogorske vlasti već su ratificirale ugovor o granici, a u BiH preostaje još jedna instanca koja treba okončati proceduru.

Teritorij Sutorine je svojedobno pripadao BiH, no onda je, prema odlukama vodstava bivših jugoslavenskih republika, dodijeljen Crnoj Gori neposredno nakon uspostave Jugoslavije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije