sastanak

Borovac- Ogawa: Pružiti podršku programima održivog povratka

ddsa
10.03.2017.
u 13:15

 Japan je spreman pružiti podršku Bosni i Hercegovini u obnovi infrastrukture, domova zdravlja ili škola u povratničkim područjima te pomoći održivost povratka kroz manje projekte pomoći poljoprivrednoj proizvodnji.

Istakao je to japanski veleposlanik u BiH Kazuya Ogawa tijekom susreta s državnom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac.

Naveo je da Japan ne daje veće donacije zemljama koje se kao BiH svrstavaju među srednje napredne, s obzirom da bruto domaći proizvod u BiH iznosi više od 4.000 dolara po glavi stanovnika.

Ministrica Borovac zahvalila je na pomoći koju je Japan pružio BiH u posljeratnom razdoblju, a osobito na planu pomoći izbjeglim i raseljenim osobama.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva naglasila je da je Regionalni stambeni program trenutno ključni projekt koji se provodi na planu povratka, a kroz koji se rješava pitanje izbjeglih i raseljenih osoba u regiji koje u poslijeratnim godinama nisu riješile stambeno pitanje.

Naglasila je da je pored izgradnje i obnove povratničkih kuća neophodno osigurati uslove za održivi povratak - uslove za život i privređivanje, obrazovanje i zapošljavanje bez čega povratnički domovi mogu ostati pusti.

Posebno interesovanje veleposlanik Ogawa je pokazao za spremnost BiH u slučaju da se izbjeglički val značajnije prelije na BiH ističući da je Vlada Japana izdvojila značajna sredstva koja su posredstvom UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije stavljena na raspolaganje zemljama u regiji za potrebe ublažavanja posljedica migrantske krize i osposobljavanju smještajnih kapaciteta za migrante, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije