UPOZORENJE

BiH bi zbog kašnjenja mogla platiti štetu na koridoru Vc

autocesta
Arhiva VL
31.01.2012.
u 09:20

Sporazumom su navedeni točni datumi dovršetka svake dionice

Iako su ga resorna međudržavna ministarstva potpisala prošle godine, zastupnici u Parlamentu BiH, još nisu dali svoju suglasnosti na provedbu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o izgradnji južnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc.

Izbjegavanje troškova

Ako zastupnici po žurnom postupku ne daju suglasnost na spomenuti sporazum, bh. vlasti, kao ugovorna strana, mogla bi plaćati troškove za načinjenu štetu.

U sporazumu dvaju Vlada stoji kako je ugovorna strana koja bez opravdanog razloga odustane od realizacije izgradnje graničnih dionica autoceste prije početka, ili tijekom same izgradnje, odgovorna drugoj ugovornoj strani za prouzročenu štetu i nastale troškove. Sporazumom je preciziran završetak izgradnje graničnih dionica, na dionicama granica BiH- čvor Plode, prva faza - spojna cesta do granice i granica RH- prva faza do Zvirića izgradit će se najkasnije do 31. ožujka 2012. godine. Granični prijelaz u Republici Hrvatskoj (Metković ll) trebao se izgradit najkasnije do 31. prosinca 2011. godine, a mjerodavne institucije u BiH trebale su uspostaviti na graničnom prijelazu Bijača graničnu kontrolu najkasnije do navedenog roka. Dionica autoceste čvor Ploče - granica BiH treba se izgradit najkasnije do 31. prosinca 2013. godine. Dionica autoceste Počitelj (interregionalni čvor) - granica Hrvatske izgradit će se prema sporazumu najkasnije do 31. prosinca 2015. godine.

U ugovoru stoji kako svaka od ugovornih strana može otkazati ovaj sporazum pisanom obavijesti drugoj ugovornoj strani diplomatskim putem. U tom slučaju, ovaj sporazum prestaje šest mjeseci nakon datuma prijma obavijesti o otkazu sporazuma. Kako cijeli sporazum zbog aljkavosti domaćih vlasti ne bi bio “izigran”, čak je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alakalaj poslao prije par dana pismo da se on što prije prihvati.

Milanović u posjetu BiH

Ozbiljnost prema ovom sporazumu, vlasti u BiH trebaju pokazati jer je nova hrvatska vlast najavila mogućnost gradnje autoceste do Dubrovnika s prolaskom kroz teritorij susjedne BiH. Takvu spremnost na početku mandata potvrdio je i premijer RH Zoran Milanović, ujedno najavivši intenziviranje razgovara o toj temi. Spremnost za uključenje u projekt barem načelno, izrazili su predstavnici vlasti BiH. To je potvrdio Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, koji se, kako je istaknuo, nada skorom susretu s hrvatskim premijerom kako bi se detaljnije dogovorili o projektu cestovnog povezivanja i o drugim pitanjima. U Hrvatskoj se povela polemika kako će u slučaju prolaska autoceste kroz teritorij druge države riješiti problem prelaska granice koji danas uvelike opterećuje stanovništvo hrvatskog juga (putovnicu moraju pokazivati najmanje četiri puta). Prometni stručnjaci pozivaju se na slična iskustva u svijetu. Na čvorovima autoceste uspostavili bi se granični prijelazi, odnosno carinske i policijske kontrole tako da se svaki ulazak preko autoceste kontrolira jednako kvalitetno kao i na klasičnim graničnim prijelazima. Takva iskustva imala je najdulje Njemačka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?