MOSTAR

Bez strateškog partnera Zračnoj luci prijeti zatvaranje

Croatia Airlines
Arhiva Večernjeg lista
20.09.2011.
u 10:12

Nove zračne linije se otvaraju u Mostaru, poslovna budućnost Zračne luke sada izgleda bolje nego ikada. Ipak, problemi još postoje

Mostarska Zračna luke ove godine ostvaruje rekordne rezultate u poslovanju. Značajno povećanje broja putnika, otvaranje novih zračnih linija s europskim gradovima i intenziviranje suradnje s BH Airlinesom obećava da će iduće godine kroz ovu zračnu luku proći oko 100.000 putnika. I dok ova Zračna luka proživljava svoju renesansu, novi problemi se naziru. Naime, razvoj ove luke, koji se mora dogoditi u roku od dvije godine, gradske vlasti Mostara ne mogu financijski pratiti. Potrebne su investicije od nekoliko desetaka milijuna maraka, što domaće vlasti svakako ne mogu osigurati. Zbog toga već nekoliko mjeseci direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić upozorava gradske vlasti na nužnost pronalaska strateškog partnera za mostarsku Zračnu luku. Ipak, još nikakav odgovor nije stigao.

Povećanje prometa

- Mi iduće godine očekuje veliko povećanje prometa, ali Grad Mostar se mora odrediti prema Zračnoj luci Mostar. Bez ulaganja, bez strateškog partnera i važnih odluka mostarska Zračna luka neće dalje napredovati, a pokazali smo da imamo potencijal. Ono što Mostar može ponuditi na tržištu jest zračna luka i sama činjenica da u samo jednom danu imamo više od 500 putnika govori da se razvijamo i napredujemo - rekao nam je Raspudić. Za dvije godine Zračna luka Mostar mora proći proceduru licenciranja od međunarodnih komisija. Ako ne bude zadovoljavala postavljenje uvjete, prijeti opasnost da će biti zatvorena.

Promjena zakona

- Hrvatska je brzo promijenila svoje zakone kako bi mogli osigurati normalne uvjete za rad svojih zračnih luka i mi moramo učiniti nešto slično kako bismo mogli raditi i u budućnosti. Mi možemo doći do brojke od 100.000 putnika, ali kada dođe međunarodna komisija i kada budemo morali presvući pistu, širiti platformu, kupiti nove strojeve, Grad to neće moći i Zračna luka će biti zatvorena. Pozivam sve da se na vrijeme reagira i upozori na ovaj problem - istaknuo je Raspudić.

Samo Raspudić u ovom trenutku u Mostaru ozbiljno razmišlja o ovoj problematici. Koliko će ostalima trebati da shvate ozbiljnost ovoga problema, ostaje da vidimo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?