Davor Ivo Stier

Bez Hrvata neće biti niti europske BiH

davor
06.07.2013.
u 11:29

Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju se prepoznati kao faktor europeizacije cijele države

Na prvoj sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta na kojoj su sudjelovali i europarlamentarci iz Hrvatske HDZ-ovac Davor Ivo Stier, koji je član najbrojnije grupacije Europske pučke stranke (EPP), zatražio je da Europska unija snažnije podrži pravo hrvatskog naroda u BiH na jednakopravnost s ostalim konstitutivnim narodima. Ovo je prvi put da se “internacionalizira” hrvatsko pitanje kroz službene institucije EU-a praktično prvoga dana otkako je Hrvatska ušla u njezino članstvo.

Na koji način je moguće popraviti poziciju Hrvata u BiH koji su najmalobrojniji narod i čija se prava sustavno krše?

U prvom redu je potrebno jasno prezentirati europskoj javnosti neravnopravni položaj u kojemu su danas Hrvati u Bosni i Hercegovini. Budućnost BiH je u Europi, te je stoga potrebna snažnija politika Europske unije prema BiH. Ona mora polaziti od točke da se položaj hrvatskog naroda mora promijeniti jer bez Hrvata nema ni europske Bosne i Hercegovine. Isto tako, svima mora biti jasno da se budućnost BiH neće odlučivati u Moskvi ili Istanbulu. Suradnja s Rusijom i Turskom je dobrodošla, ali Europska unija ima presudan utjecaj, a Hrvati u BiH moraju se prepoznati kao faktor europeizacije cijele države.

Klub HDZ-a je očito odlučio prednjačiti u radu Europskog parlamenta. Koliko će ova tema susjedi, prije svega BiH biti zastupljena u vašim raspravama u EP?

To je dio našeg izbornog programa i od prvog dana smo krenuli s jasnim porukama da nam je europska budućnost Bosne i Hercegovine prioritetno pitanje. S obzirom da europske BiH ne može biti bez Hrvata, jasno je da ćemo inzistirati da EU oblikuje politiku koja će osigurati ravnopravni položaj hrvatskog naroda. To je preduvjet da BiH može funkcionirati kao europska država, što je u interesu svima koji žele stabilnu i prosperitetnu BiH.

Je li moguće očekivati da EP pokrene ozbiljniju inicijativu za reformama u BiH kojoj je prije svega potrebna temeljita ustavna prilagodba da bi mogla koračati put Europske unije?

Povjerenik Štefan Fuele je na sjednici AFET-a (vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta) najavio novi krug razgovora s političkim čimbenicima u BiH. O tome ćemo i dalje voditi rasprave u EP i kroz parlamentarne rezolucije sudjelovati u oblikovanju politike EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?