Procjena završetka

Autocesta od Zenice do Doboja trebala bi biti gotova do sredine 2026.

10.03.2024.
u 14:36

Nakon izgradnje, vožnja od Sarajeva do Tešnja, umjesto dosadašnja 2 i pol sata, može trajati oko jedan sat

Radovi na izgradnji dionice Vranduk - Ponirak ponovno su počeli. Strojevi su na terenu i ide se punom parom. Uz novi aneks ugovora o izgradnji, definiran je i novi rok za završetak radova, piše portal Federalne televizije.

- Imamo po starom projektu dva vijadukta, dva mosta i jedan tunel, a po novom projektu jedan dodatni vijadukt i dodatni most te KTK konstrukciju - objašnjava Hamza Imamović, građevinski inženjer u JP Autoceste Federacije BiH. Vranduk - Ponirak u geotehničkom smislu predstavlja najzahtjevniju poddionicu na cijelom koridoru izgradnje autoceste.

- Najveći izazov na ovom projektu, s obzirom na zahtjevnost iskopa na sektoru 7 i poprečni presjek samog iskopa, bit će završiti te iskope i napraviti adekvatnu zaštitu kosina te, uz to, napraviti vijadukte na pozicijama koje su izrazito nepristupačne za gradnju - navodi Marin Nikolić, predstavnik izvođača radova. Na ovoj podionici, uz mehanizaciju, angažirana je uglavnom domaća radna snaga, bilo da su zaposleni izravno ili kao podizvođači.

- Vjerujemo u to da ćemo s našim investitorom, na zadovoljstvo svih nas i budućih korisnika, završiti navrijeme i u skladu s ugovornim odredbama ovaj posao - dodaje Nikolić. Novi rok za završetak radova Vranduk - Ponirak je 31. ožujka 2026. godine, a cijeli sjeverni koridor koji spaja Zenicu preko Žepča do Doboja trebao bi biti završen u lipnju 2026. godine. Primjera radi, nakon izgradnje, vožnja od Sarajeva do Tešnja, umjesto dosadašnja 2 i pol sata, može trajati oko jedan sat. Izgradnjom autoceste bit će ostvarene brojne prednosti - razvoj lokalnih zajednica, bolji pristup turističkim, trgovačkim, ekonomskim i rekreacijskim centrima, manje gužve za sve putnike i brži promet za autoprijevoznike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije