Energetska tranzicija, elektromobilnost, zaštita okoliša... trebale bi obilježiti 2024. u BiH

Arpadžić: Posavska županija ima dobre uvjete za izgradnju obnovljivih izvora energije, osobito solarnih elektrana

22.01.2024.
u 07:00

- Forum je visokopozicionirani znanstveno-tehnološki skup o proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije, prvenstveno iz obnovljivih izvora električne i toplinske energije i elektromobilnosti, a sve u cilju zaštite okoliša - objašnjava direktor Arpadžić

Posavska županija ima dobre uvjete za izgradnju obnovljivih izvora, osobito solarnih elektrana zbog povoljne konfiguracije zemljišta, a i veliki broj individualnih kućanstava s krovovima na kojima se može omasoviti primjena solarnih panela, a da se pri tome ne koristi poljoprivredno zemljište, piše Večernji list BiH.

To je osobito omogućio novi Zakon o obnovljivim izvorima uvodeći termin "prosumeri" (postojeći potrošači električne energije), koji mogu biti i proizvođači električne energije za svoje potrebe uz mogućnost privremenog deponiranja viška energije kod svog operatora. Energetska tranzicija i prelazak na obnovljive izvore, elektromobilnost te zaštita okoliša teme su sve prisutnije u javnosti.

Forum u Sarajevu

Krajem prošle godine utemeljena je Udruga "Obnovljivi izvori energije" Sarajevo koja će djelovati na cijelome području BiH. Na čelu te udruge je Midhat Arpadžić iz Orašja, dipl. ing. el., energetičar s velikim iskustvom u radu na projektiranju i izgradnji elektroenergetskih objekata, osobito u poslijeratnoj obnovi i izgradnji elektroenergetskih objekata Posavske županije, kroz djelovanje u JP EP HZ HB.

S Arpadžićem smo razgovarali o ciljevima Udruge ususret održavanju regionalnog okupljanja svih mjerodavnih za oblast energetike, energetske tranzicije i prelaska na obnovljive izvore, elektromobilnost te zaštitu okoliša, koji će se održati u Sarajevu 30. i 31. siječnja pod nazivom SEF (Sarajevo Energy Forum).

- Forum je visokopozicionirani znanstveno-tehnološki skup o proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije, prvenstveno iz obnovljivih izvora električne i toplinske energije i elektromobilnosti, a sve u cilju zaštite okoliša - objašnjava direktor Arpadžić te napominje da ovakve stručne udruge postoje i djeluju već nekoliko godina u susjednim državama.

- Udruga će djelovati za cijeli prostor BiH. Nužno je ići ukorak s vremenom i s modernim tehnologijama i puno snažnije promovirati ovu oblast u svim sredinama, a ne samo u stručnoj javnosti jer to vrijeme dolazi. Udruga "Obnovljivi izvori energije" pružit će okvir i priliku svima zainteresiranim stranama i iz privatnog sektora, akademske zajednice, medija, institucija i civilnog društva da iskažu svoje interese i zajedničke stavove koji će ubrzati i pomoći učinkovitiju energetsku tranziciju i korištenje obnovljivih izvora - smatra Arpadžić.

Javno zagovaranje, informiranje, stručno savjetovanje, kao i partnerstvo u realiziranju i primjeni obnovljivih izvora energije, kao primarnih izvora energije, neki su od ciljeva udruge koja će pomoći pri uvezivanju svih zainteresiranih strana (institucija, organizacija, kompanija, dobavljača, projektanata, izvođača...) sa stručnjacima, znanstvenicima iz svih polja u cilju promocije i razvoja korištenja obnovljivih izvora energije te kako bi se istaknuo značaj proizvodnje i upotrebe energije iz obnovljivih izvora u funkciji održivog razvoja. Ništa manje nije značajan i cilj upoznavanja javnosti sa značajem koji obnovljivi izvori energije imaju u očuvanju životne sredine.

Klimatske promjene

Nužno je stoga, zaključuje Arpadžić, poticati i promovirati investicije i razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije u skladu s propisima i najvišim standardima zaštite životne sredine jer je riječ o čistim tehnologijama koje doprinose dekarbonizaciji planeta i borbi protiv posljedica klimatskih promjena.

Kako bi se lokalne zajednice što više približile ovim temama i eventualnim zainteresiranim korisnicima obnovljivih izvora, direktor Arpadžić već je počeo razgovore s resornim ministarstvima u Vladi Posavske županije o gorućim pitanjima zaštite okoliša, dekarbonizaciji i utjecaju obnovljivih izvora energije na unaprjeđenju životne sredine kroz proizvodnju i uporabu električne energije iz obnovljivih izvora, što rezultira smanjenjem zagađivača kao što su razna odlagališta, smanjenje CO2 i sumpornih spojeva, osobito u prometu, te potrebom zajedničkog organiziranja edukacijsko-tehnološkog skupa s osvrtom i na regulativu iz oblasti obnovljivih izvora.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?