Prognoza bankara

Ako ovakvo stanje u BiH potraje, kamate na kredite će rasti

kamate
VL FOTO
11.10.2011.
u 11:32

Kratkoročna predviđanja govore kako za sada povećanja kamata na kredite neće biti

Iako je međunarodna agencija Moody’s snizila kreditne rejtinge pojedinih banaka u Italiji, a koje posluju i u Bosni i Hercegovini, ne očekuje se da će ove promjene imati svoju refleksiju u našoj zemlji. Kako nam je rekao Berislav Kutle, jedan od vodećih ljudi Udruženja banaka u BiH i direktor UniCredit banke u BiH, poteškoća prilikom izdaje kredita neće biti. - Nama je bitno kako se ocijeni kreditni rejting zemlje. Zato ne očekujemo da će biti bilo kakvih promjena u poslovanja banaka, čak i kada govorimo i kamatama na kredite - rekao nam je Kutle.

Planovi banaka

Dodao je kako se politička i ekonomska situacija u državi mora početi popravljati jer banke ne mogu još dugo držati kamate na kredite na trenutnoj razini. - Kada govorimo kratkoročno o kamatama na kredite, ne očekujemo promjene, odnosno povećanje kamata. Ako ćemo govoriti dugoročno, ako se ovakva situacija nastavi, banke će morati reagirati i povećavati kamate. Zbog toga već dugo apeliramo na poboljšanje političke situacije u državi, na poboljšanje ekonomske situacije i slike. Banke u BiH sada nose teret situacije u kojoj se nalazimo, ali ovakva situacija se sigurno ne može zadržati duže vrijeme - poručio je Kutle.

Inače, Udruženje banaka je nedavno konstatiralo kako više od milijardu maraka odobrenih investicija čeka da uđe u BiH, ali to trenutno nije moguće zbog cjelokupne situacije u državi. Naravno, strani investitori ne žele ulagati u državu gdje se bilo kakve investicije smatraju visoko špekulativnim.

Situacija će se pogoršati

- Trebamo gledati i jednu širu sliku. Očekuje se da će u Europi doći do pogoršanja situacije, što će naravno pogoditi i nas. U tome trenutku će skoro sigurno doći do povećanja kamata, osobito ako se ovakvo stanje u BiH nastavi - naglasio je naš sugovornik. Prema ocjeni analitičara agencije Standard & Poors, trenutni kreditni rejting BiH, odnosno vjerojatnost da eventualni kreditor bude uredno isplaćen, ocijenjeni su s B+, što je oznaka za špekulativno, odnosno riskantno ulaganje, čime se BiH našla u istoj kategoriji kao Uganda i Zambija. Raspravljati jesu li u pravu analitičari agencija Moody’s ili Standard & Poors, besmisleno je, jer ocjene obiju agencija kreditni rejting države BiH svrstavaju u “smeće”, a razlika je samo u nijansama, što znači da niti jedan ozbiljan investitor niti hoće niti smije pozajmiti novac BiH jer je rizik od gubitka prevelik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?