Međugorje

31 godina molitve

Međugorje
25.06.2012.
u 10:05

Očekuje se dolazak oko 100.000 hodočasnika iz cijeloga svijeta, mise će se govoriti na 15 jezika...

Proslava trideset i prve obljetnice Gospina ukazanja u Međugorju započela je jučer ujutro, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, 21. po redu, hodnjom mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju.

Molitva i pjesma

Prije polaska s Humca, dobrodošlicu i pozdrav hodočasnicima uputio je fra Velimir Mandić, tamošnji gvardijan ovim riječima: “Svaki naš hod ove vrste samo je podsjetnik na naš hod prema vječnosti...” Više tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta tri i pol sata je pješačilo, molilo i pjevalo u čast Kraljici Mira, a cijelim putem na čelu kolone nošen je križ. Hodočasničke skupine nosile su i brojne Gospine slike i kipove, zastave svojih zemalja i gradova. Među mnoštvom koje je po jakom suncu hodilo petnaestak kilometara bili su i brojni svećenici predvođeni međugorskim franjevcima fra Marinkom Šakotom i fra Slavenom Brekalom. Kad je kolona stigla ispred župne crkve sv. Jakova zaorilo se “O Isuse, klanjam ti se. Aleluja, Aleluja“ Završnom obredu blagoslova s Presvetim pridružili su se i hodočasnici pristigli iz domovine i inozemstva. Blagoslov s Presvetim Oltarskim sakramentom svima nazočnima je udijelio fra Miljenko Šteko. Jučer su se održavale mise cijeli dan, a navečer svečanu večernju misu predvodio je fra Ivan Dugandžić, umirovljeni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i najpoznatiji hrvatski bibličar. Ipak, najsvečanije će biti danas na samu obljetnicu ukazanja, kada se očekuje da će u međugorskom svetištu boraviti izuzetno velik broj vjernika sa svih kontinenata. Iz Župnog ureda Medjugorje mole vozače koji će na obljetnicu prometovati danas cestama Hercegovine da budu pozorni glede pješaka hodočasnika,

Petnaest jezika

Danas će se svete mise slaviti na petnaestak svjetskih jezika, a tijekom cijeloga dana vjernici svih jezičnih skupina imat će prigodu za sakrament pomirenja. Svete mise na hrvatskom jeziku danas će se slaviti u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati. Večerašnja glavna svečanost obilježavanja 31. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju počet će molitvom krunice u 18 sati i nastaviti središnjom večernjom svetom misom, koju će u 19 sati na vanjskom oltaru predstaviti fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. S obzirom da je to središnji događaj, očekuje se da će na toj svetoj misi, koja će se kao i svake godine, simultano prevoditi na dvadesetak svjetskih jezika, biti nazočno između 80 do 100 tisuća vjernika. Nakon večerašnje svete mise objavit će se i najnovija Gospina poruka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?