Intervju

20 god. moglo se bez Srba, pa zašto ne bi i bez Hrvata?!

josipovic
VL FOTO
03.08.2011.
u 10:07

Slavica Josipović je i aktualna predsjednica Županijskog OdboraO HDZ-a 1990

Dvadeset i jednu godinu je na političkoj sceni i sa stalnim trendom učenja, sazrijevanja, napredovanja..., pa se za Slavicu Josipović (HDZ 1990) iz Viteza može s pravom reći da spada u najuži krug najistaknutijih i najiskusnijih hrvatskih političara s područja srednje Bosne. A sve je počelo još 1990 kada je izabrana u prvi Općinski odbor HDZ-a, pa u prvo višestranačko Općinsko vijeće Viteza, pa preko funkcije (u dva mandata) predsjednice OO HDZ-a, članstva u županijskim odborima HDZ-a i HDZ-a 1990 i članstva u predsjedništvima HDZ-a i HDZ 1990. U dva mandata je bila ministrica u srednjobosanskoj županijskoj Vladi, treći je mandat, zaredom, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH...! Aktualna je predsjednica ŽO HDZ-a 1990, pa time i aktivna sudionica svih nemilih postizbornih događanja oko formiranja struktura vlasti u Srednjobosanskoj županiji.

U postizbornom vremenu, i u vrijeme kada se nazirao plan platformaša o eliminaciji iz struktura vlasti dva HDZ-a i kada su to, kršeći zakone i Ustav, to i učinili, vi ste tvrdili da se vlast u Srednjobosanskoj županiji ne može formirati, da ne može opstati, bez dva HDZ-a, bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Jesam, ali to je bilo realno gledanje na situaciju nakon izbora i ne može se reći kako je to bila dobra prognoza ili moja ispunjena želja. Naime, izborni rezultati su bili jasan i egzaktan pokazatelj i vidjelo se da povjerenje hrvatskog naroda u našoj županiji, i to u velikom postotku (preko 90 posto, nap.a.) imaju dva HDZ-a i HSS-NHI, a što potvrđuje i 10 mandata u županijskoj Skupštini. Upravo na tim rezultatima temeljilo se moje uvjerenje da se ne može formirati županijska Vlada, a ako je formiraju, da ne može opstati bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda. Jer, u takvoj situaciji, na našoj je strani bio županijski Ustav, Poslovnik o radu županijske Skupštine, zakonska regulativa...! A BiH je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda, a država gdje se ne poštuju te činjenice, ta stvarnost i realnost, gdje se ne poštuje Ustav i zakoni i nije i ne može biti država.

Uz to, Srednjobosanska županija, skupa s Hercegovačko-neretvanskom je i kroz Daytonski sporazum regulirana i označena paritetnom kada je ustroj vlasti u pitanju. Pa kako onda ne vjerovati da bez jednog konstitutivnog naroda, bez stranaka kojima je taj narod dao devedesetpostotno i još veće povjerenje, može biti formirana županijska Vlada. To su mogli misliti i pokušati samo oni koji BiH ne žele dobro, da ne upotrijebim neku težu kvalifikaciju.

Vaše tvrdnje su se pokazale točnima. No, kako sada dalje? Kakav konačni raspletu formiranju županijske Vlade vi vidite i očekujete?

Reagiranja, upozorenja, zahtjevi... u pismu visokog predstavnika od 14. srpnja potvrdili su sve ono što smo mi iz dva HDZ-a uporno govorili, na nepravde ukazivali, tražili pomoć, zaštitu od nedemokratske i protuustavne „snage ruku“ kojima su nas platformaši „gazili“, ali ne i pregazili. „Usijanim glavama“ poruke iz pisma visokog predstavnika moraju biti jasne i obvezujuće. Jer, u njima se ističe zabrinutost stanjem u Srednjobosanskoj županiji. Naime, ukazuje se na neprihvatljivu činjenicu da u strukturama formirane, nelegalne vlasti, nema legitimnih predstavnika Hrvata. Stoga visoki predstavnik traži poštivanje Ustava, zakona i Poslovnika o radu županijske Skupštine, a što su platformaši jednostavno zanemarivali i na njih se, kada im je to bio interes i način kako iz struktura vlasti izbaciti dva HDZ-a, nisu ni obazirali. Iz tih poruka i upozorenja je jasno što i kako treba raditi i što ja osobno, a tako i stranke hrvatskog bloka, i očekujemo.

Govori se o skorom početku stranačkih pregovora. Kakve reakcije očekujete? Hoće li do pregovora uskoro i doći?

Nema vremena za čekanje, treba raditi i tražiti najbolja rješenja. S tim ciljem mi (predsjednici županijskih odbora dva HDZ-a, nap.a.) smo već uputili pozive parlamentarnim strankama kako bismo krenuli u političke razgovore i pregovore i kako bi, što prije, došli do optimalnih rješenja. Jer, vrijeme prolazi, a posla i problema, životnih prije svega, je mnogo. Mi smo uvjereni da se može, vrlo brzo, poštujući Ustav i izborne rezultate, naći put k izlazu iz krize i teške situacije u kojoj se naša županija nalazi, a za što dva HDZ-a i HSS-NHI uopće nisu krivi.

Naravno, svjesni smo da to neće ići lako, ali su, ipak, već napravljeni prvi koraci kada je izabrano skupštinsko rukovodstvo, radna tijela i skupštinska povjerenstva. Uz to, paralelno se vode stranački razgovori na najvišoj razini, a na posredan način, preko rješavanja problema u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, pomaže se i rješavanju pitanja formiranja državne vlasti.

Ali, iz stranaka platforme, ponajprije SDP-a, se poručuje da neće biti nikakvih pregovora o Vladi do konačnog očitovanja Ustavnog suda.

Razumijem ja njih. Nije sada jednostavno reterirati. Što i kako reći svojim biračima, ministrima koje su izabrali i inaugurirali ...? Niz je problema i pitanja koja ih sada pritišću i treba naći bilo kakve „amortizere“ u spuštanju iz oblaka na zemlju. Govorili su nam pojedini dužnosnici iz stranaka platforme, drsko i bezobrazno, da se 20 godina moglo bez Srba, pa zašto se onda ne bi moglo i bez Hrvata. Međutim, ne treba dvojiti da će uskoro doći do ozbiljnih i vjerujem konstruktivnih razgovora. Dogovarat ćemo se, tražit ćemo rješenja, ne smijemo bježati od kompromisa, ali Ustav, zakone, Poslovnik o radu Skupštine i izborne rezultate nikada i ni u kojoj situaciji ne mijemo zaobilaziti. Jer to nam moraju biti i smjernice i putokazi, a ujedno i poruke visokog predstavnika, kuda i kako trebamo ići. Jer, nerazumno je i neprihvatljivo, a to je valjda svima jasno, da, recimo, HSP ima ministra u Vladi, a nema nijednog zastupnika u županijskoj Skupštini, a dva HDZ-a i HSS-NHI, s 10 zastupnika, nemaju ministarsku poziciju. Ili, recimo, da Dobretići imaju ministra, a dvije najrazvijenije općine u županiji, Vitez i Kiseljak, nemaju predstavnike u županijskoj Vladi. Pa to su apsurdi, to su loše namjere.

Kada bi se Ustavni sud mogao očitovati? Imate li bilo kakve opipljive informacije? Ili bi to moglo potrajati...?

Nemam nikakve informacije, ali nije teško zaključiti da to očitovanje neće uskoro stići. Zato, ne bi bilo dobro čekati očitovanje Ustavnog suda, a posebno ako ćemo, a to od nas izričito traži i OHR, poštovati Ustav, zakone, Poslovnik o radu Skupštine. Posredovat će tu, bude li trebalo i visoki predstavnik, a u tijeku su i stranački razgovori na najvišoj razini, pa i ste strane očekujemo jasne upute i smjernice. Jer, naglašavam još jednom, uspješno i brzo rješavanje problema formiranja vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, olakšava i rješavanje pitanja formiranja Vijeća ministara. Želim također reći, izraziti nadu, da će do kraja godine doći i do rekonstrukcije federalne Vlade koja je, također, nelegalno formirana. A tu, prije svega, mislim na pozicije u Vladi koje pripadaju legalnim predstavnicima hrvatskog naroda.

Postoji li opasnost prebjega iz dva HDZ-a u, recimo, HSP, SDP...? Pokušaja „kupovine“ zastupnika je bilo, zar ne?

Bilo je, kako ne! Pokušavali su to iz Boljitka, HSP-a i SDP-a. Nudili su nekim zastupnicima u županijskoj Skupštini „kule i gradove“, ministarske fotelje..., a ti pokušaji, naročito intenzivni i agresivni, bili su nakon što je formirana nelegalna federalna Vlada. Međutim, naši zastupnici su i u takvoj situaciji pokazali tko su i što su. Pokazali su karakter, poštenje, odanost politici svojih stranaka (dva HDZ-a, nap.a.), svojim biračima. I sigurno je, a na razočaranje „kupaca“, nikakve trgovine s našim zastupnicima neće biti ni ubuduće. A satisfakcija za takav pošten i čvrst gard, svakako su im najnovija zbivanja u Srednjobosanskoj županiji, a i „staklene noge“ federalne Vlade. Sačuvati obraz, čast..., nema cijene!

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar broz
broz
23:20 03.08.2011.

Dosta mi je i ovog našeg Kradezea,a ne još i Bosanskog.

07
0720
02:23 04.08.2011.

Pa kad ti ga je dosta sto onda citas glupane

VG
vera grdic
08:16 04.08.2011.

Pisam ti svakoga broza,, pa i ovoga, sto komentira udbasko kopile., Znamo zasto je protiv imena HDZ,, Moramo se pobrinuti za novu tihu Oluju da se ociste ostaci krvavog komunizma i domacih tudjinaca izdajica i lopova , to je sada na redu,kad se vrati ANTE..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?