nakon lansiranja raketa

Vijeće sigurnosti UN-a: Sjeverna Koreja podiže napetosti u regiji

rakete
08.03.2017.
u 08:46

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je Sjevernu Koreju zbog novih lansiranja balističkih projektila te izrazilo zabrinutost zbog destabilizirajućeg ponašanja te države i suprotstavljanja ovom tijelu.  

Pyongyang je u ponedjeljak ispalio četiri balističke rakete u more sjeveroistočno od japanske obale, što je razbjesnilo Južnu Koreju i Japan. Time je Sjeverna Koreja ispunila svoju prijetnju osvetom za američko-južnokorejske vojne vježbe koje su u Pyongyangu shvaćene kao priprema za rat.

Vijeće sigurnosti će, na sastanku iza zatvorenih vrata, biti detaljno izviješteno o lansiranim projektilima. U svom saopćenju objavljenom u utorak, Vijeće je izrazilo svoje izrazito neslaganje s lansiranjem ističući kako "takve aktivnosti podižu napetost u regiji i šire te doprinose povećanju rizika od regionalne utrke u naoružavanju".

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama UN-a i pod zabranom naoružavanja zbog razvoja svog nuklearnog i balističkog programa. Nakon svakog od pet nuklearnih pokusa Pyongyanga, Vijeće je pojačavalo spomenute sankcije, a u utorak je zaprijetilo novim "značajnim mjerama".

"Članovi Vijeća sigurnosti sa žaljenjem konstatiraju da DNR Koreja i dalje usmjerava svoja sredstva u proizvodnju balističkih projektila, dok mnoge potrebe stanovništva DNR Koreje još uvijek nisu zadovoljene", stoji u priopćenju Vijeća sigurnosti koje je pozvalo sve članice Ujedinjenih naroda da udvostruče svoje napore kako bi sankcije prema Sjevernoj Koreji bile primijenjene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije