Stranačko vodstvo HDZ-a BiH održalo jučer proširenu sjednicu s dužnosnicima iz županija

Vijeće ministara ustrojiti zajedno s Vladom FBiH

hdz
Foto: VL FOTO
28.02.2015.
u 12:20

Šest ministarstava u Vladi Federacije BiH uvjet je za uspostavu vlasti

Predsjedništvo HDZ-a BiH jučer je uoči razgovora u nedjelju između čelnika ove stranke i SDA i Demokratske fronte zauzelo stajalište kako će i dalje tražiti šest pozicija za ovu grupaciju, te da ne pristaju na odvojeni ustroj državne i entitetske vlade. Kako se doznaje nakon rasprave na sjednici Predsjedništva, doneseno je jednoglasno stajalište da u novoj Vladi Federacije BiH HDZ i stranke HNS-a BiH trebaju dobiti šest ministarskih mjesta.

Opstrukcija FBiH

To su objasnili time da se jedino bez ove grupacije ni teoretski ne može uspostaviti vlast u entitetu budući da ima više izaslanika u hrvatskome klubu nego obje stranke u bilo kojemu od nacionalnih klubova Doma naroda. Ni teoretski se ne može ustrojiti ova vlada, osim ako stranke iz Sarajeva ne nastave opstrukciju uspostave vlasti i nastave podržavati ostanak propale koalicije ‘platforme’ koja je poražena i na posljednjim izborima. Naime, bez SDA i DF-a se može matematički i teoretski izabrati nova Vlada Federacije BiH, što HDZ-u BiH i strankama HNS-a daje veliku prednost. Stoga će na pregovore u nedjelju predsjednik HDZ-a Dragan Čović otići s ovakvim stajalištima svoje stranke. Uz to, čelništvo HDZ-a BiH je zaključilo kako se treba istodobno ustrojiti nova Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara čiji je posljednji rok za to 11. ožujka ove godine kada istječe zakonski rok za okončanje ovoga izbora s mandatarom Denisom Zvizdićem na čelu. Kako se doznaje, postignuta je potpuna suglasnost oko toga jer se smatra da pojedini akteri dosadašnjeg tijeka razgovora pokušavaju sitnim varkama stvoriti taktičku prednost. Tijekom proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH razgovarano je i o uspostavi vlasti u županijama u Federaciji BiH gdje će ova stranka sudjelovati u vlasti.

Županije i Sabor

Čelnici županijskih odbora izvijestili su o tijeku uspostave vlasti te su predstavljeni problemi u tome procesu. Pri tome je stranačko čelništvo naložilo županijskim odborima da ubrzaju uspostavu izvršnih vlasti u svim županijama gdje još uvijek do sada nije okončan taj proces. Također, na sjednici je zaključeno i da će se središnji odbor stranke održati 20. ožujka koji će praktično biti posljednja priprema za održavanja sabora stranke koji je predviđen za sredinu ove godine. Na sjednici se razmatralo i današnje održavanje sjednice Hrvatskog narodnog sabora, kao i odluke koje će se tom prigodom donijeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?