Ljubuški

Veliko zanimanje za knjigu Bože Skoke “Kakvi su Hrvati”

19.02.2017.
u 09:00

Ljubušaci su s velikim zanimanjem i radoznalošću željeli čuti iz prve ruke što misli njihov poznati i popularni zemljak koji živi i radi u Zagrebu o tome kakvi su Hrvati.

Kakav smo narod

U dvorani sv. Ante u Franjevačkom muzeju na Humcu nisu mogli svi sjesti pa su stojeći pratili izlaganja na predstavljanju knjige Bože Skoke “Kakvi su Hrvati”. O knjizi su govorili dr. sc. Damir Jugo, dekan Edward Bernays visoke škole za komunikacijski menadžment iz Zagreba, mr. sc. Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i stručnjak za međunarodne odnose, te fra Mario Knezović, svećenik, publicist i urednik na radijskoj postaji Mir Međugorje.

Kao predstavljač knjige bio je najavljen i prof. dr. Pero Maldini, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, međutim, iznenada se razbolio, ali je poslao u pismenoj formi svoj dosta opširan osvrt na knjigu. Upravo tim osvrtom počelo je predstavljanje - pročitao ga je u cijelosti glumac Robert Pehar i u njemu, uz ostalo, stoji da je prof. Maldini s velikim zadovoljstvom primio i doživio “novi sjajni Božin uradak”. “Odavno me neka knjiga nije toliko zaokupila da je ne mogu ispustiti iz ruku pa do tri sata ujutro, iako umoran i pospan, čitam i dalje”, piše prof. Maldini u svom izlaganju, koje je prožeto snažnom kritikom hrvatske društvene i političke zbilje. Kada se danas u Hrvatskoj i šire govori o pojmovima identitet, imidž i brendiranje, nemoguće je zaobići Božu, ustvrdio je Damir Jugo i upitao: “Postoji li bolji način za nadvladavanje ideoloških podjela i čvrsto zauzetih položaja koji dominiraju u onim stranačkim taborima, od konsenzusa o svim vrijednostima i bogatstvima koja imamo, koji su nam ispred naših očiju, a koje barem dosad nismo iskoristili na najbolji mogući način na koji smo to mogli?”. “Jako je važno da znamo kakvi smo, da znamo što drugi misle o nama kako bismo i kao država i kao narod mogli artikulirati naš interes u jednom vrlo dinamičnom međunarodnom, europskom i regionalnom okruženju”, rekao je Josip Brkić i naglasio važnost diplomacije.

Knezović o knjizi

Fra Mario Knezović je predstavio sliku o tome “kakvi smo mi Hrvati” preko sheme koju je osobno nacrtao i pokazao na papiru. “Uglavnom smo dobri, većina je dobra. Ali zato uvijek govorimo da imamo dvije Hrvatske - jednu ‘mainstream’ Hrvatsku, javnu scenu, i onu skrovitu, tihu, ušutkanu i ustrašenu Hrvatsku”, rekao je fra Mario. Na kraju se, burno pozdravljen, skupu obratio i autor Božo Skoko i sažeto iznio ono što karakterizira Hrvate, tj. ono što je istražio i zaključio u svojoj knjizi, koja je pobudila iznimno zanimanje, ne samo među Hrvatima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?