zvizdić

Velika zainteresiranost za ulaganja u BiH i regiju zapadnog Balkana

dsfs
03.12.2016.
u 16:00

 Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na poziv prestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana i predsjednika Republike Francuske Francoisa Hollandea sudjeluje u radu  prve Međunarodne konferencije o zaštiti kulturnog naslijeđa u oblastima sukoba, koja se održava u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Predsjedatelj Zvizdić danas je u obraćanju sudionicima konferencije govorio o iskustvima Bosne i Hercegovine koja je na vlastitom primjeru osjetila posljedice razaranja kulturnog naslijeđa, te ponudio osnivanje jednog od specijaliziranih svjetskih centara/instituta za očuvanje svjetskog kulturnog naslijeđa u opasnosti, koji bi bio lociran u Sarajevu.

- Konferencija je bila dobra prilika da prezentiram iskustva BiH u revitalizaciji i rekonstrukciji te obnovi i zaštiti našeg kulturno-historijskog naslijeđa - kazao je predsjedatelj Zvizdić u izjavi za Fenu, potcrtavajući da se radi o uspješnim projektima i korisnim iskustvima na tom planu.

U tom kontekstu, podsjetio je na uspješno realizirane projekte poput obnove Starog grada i Starog mosta u Mostaru ili sarajevske Vijećnice, te određenog broja sakralnih ili profanih objekata, a što je sadržano u katalogu sačinjenom u tijeku pripreme za konferenciju u Abi Dhabiju.

- Riječ je o izuzetnom iskustvu i stoga smo i predložili osnivanje jednog specijaliziranog svjetskog centra za projektiranje i upravljanje procesima zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa koje se nalazi u opasnosti od uništenja, odnosno njegove obnove, a koji bi bio etabliran u BiH - pojašnjava Zvizdić.

Istovremeno, naglašava  da je inicirano da se napravi jedan ozbiljan prijedlog dopune Protokola iz Haaga kojim bi se otuđenje i uništavanje kulturnog naslijeđa koje predstavlja riznicu, memoriju, odnosno zajedničko bogatstvo cijelog čovječanstva tretiralo kao zločin.

Zvizdić navodi da je na temelju predočenih ideja i rada međunarodne konferencije pokrenuta i inicijativa za etabliranje fonda koji bi imao na raspolaganju oko 100 milijuna dolara, od čega će početnih 30 milijuna osigurati Francuska, a čija bi sredstva bila usmjerena ka zaštiti i očuvanju kulturno-povijesnog naslijeđa.

- Iskustva BiH su zaista vrijedna, a što je u svom govoru spomenuo i francuski predsjednik Francois Holland i mislim da je naš prijedlog koji sam prezentirao naišao na odobravanje i da možemo vrlo optimistično gledati na moguće sudjelovanje BiH u daljim procesima koji su u fokusu ove međunarodne konferencije - precizira Zvizdić, navodeći da je BiH jedna od 12 zemalja čiji predstavnici prisustvuju ovom značajnom skupu.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH napominje kako je prisustvo u Abu Dhabiju bila prilika i za bilateralne kontakte, odnosno plodonosnu razmjenu mišljenja s kolegama - premijerima i predsjednicima, pri čemu se uvjerio da svi puno znaju o BiH, a poseban interes iskazali su državni dužnosnici i investitori iz UAE i šireg regiona, koji su bili u posjeti našoj zemlji i upoznali se o bh. potencijalima.

Ističe da je primjetna velika zainteresiranost za investicije i ulaganja u regiji zapadnog Balkana, a posebno u BiH zbog njenih vrlo kvalitetnih projekata i značajnih prirodnih resursa.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, drugog dana boravka u Abu Dhabiju, prisustvovao je  veličanstvenoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti  koji se slavi u znak sjećanja na  1971. godinu kada se  sedam emirata ujedinilo u Ujedinjene Arapske Emirate.

Svečanosti su prisustvovali brojni visoki svjetski zvaničnici, između ostalih, predsjednik Republike Francuske Francois Hollande, predsjednik Afganistana Ashraf Ghani, premijer Grčke Alexis Tsipras, premijer Senegala Mohammed Dionne, predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi, predsjednik Republike Mali Ibrahim Boubacar Keïta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije