međunarodna akcija "Pravda"

Uhićeni Delimustafić, Škrijelj, Karača, planirano uhićenje 20-tak osoba

fup
Foto: ilustracija
11.11.2016.
u 14:18

Međunarodna policijska akcija kodnog naziva "Pravda" koja se provodi po nalogu Tužiteljstva Sarajevske županije i dalje traje, a kako doznaje Klix.ba, planirano je uhićenje 20-tak osoba osumnjičenih za organizirani kriminal.

U tijeku su pretresi na nekoliko lokacija u Sarajevu, ali Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj županiji. 

Naime, nakon višemjesečne istrage Tužiteljstva Sarajevske županije, u suradnji s hrvatskim USKOK-om, na području Istočnog Sarajeva pripadnici Federalne uprave poicije (FUP) jutros su uhitili bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić i Jusu Škrijelja, bivšeg pratitelja Alije Izetbegovića. 

Glasnogovornica Tužiteljstva SŽ Azra Bavčić je rekla da je u tijeku realizacija akcije kodnog naziva "Pravda", a samim tim je u tijeku i uhićenje više osoba.

"Nakon višemjesečne istrage Tužiteljstva SŽ, u tijeku je realizacija akcije kodnog naziva 'Pravda', a samim tim je u tijeku i uhićenje više osoba. U tijeku su pretresi na području Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske. Riječ je o krivičnim djelima organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima zlouporabe položaja, povrede zakona od strane sudaca, pranja novca i prevara", kazala je Bavčić. 

Tužiteljstvo SŽ je radilo tijekom istrage u koordinaciji s Upravom za organizirani i teški kriminal MUP-a RS uz podršku OSA-e.

Na području Hrvatske akciju provode službenici USKOK-a koji su radili na istrazi u koordinaciji s Tužiteljstvom SŽ.

Neslužbeno, Delimustafić i Škrijelj su uhićeni zbog prevara i malverzacija u poslovima trgovine nekretninama te su nezakonito stekli višemilijunsku korist.

 

Uhićen odvjetnik Emir Karača

U okviru velike policijske akcije "Pravda", uhićen je sarajevski odvjetnik Emir Karača.

Službenici Federalne uprave policije (FUP) odvjetnika Karaču su uhitili u njegovom odvjetničkom uredu koji se nalazi u centru Sarajeva.

Iako nisu poznati detalji zbog čega je uhićen Karača, pretpostavlja se da je povezan s osobama koje se sumnjiče organizirani kriminal i zlouporabu položaja u okviru akcije "Pravda", piše Klix. 

 

U Hrvatskoj pretresi nekretnina Lejle Fazlagić

U akciji pokrenutoj zbog niza krivičnih djela uhićen je bivši ministar unutarnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, a u tijeku su druga uhićenja i pretresi na više lokacija u BiH i Hrvatskoj.

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), zajedno s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), u predmetnom slučaju postupa po zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć Županijskog tužiteljstva Sarajevo", kazali su za Klix.ba iz USKOK-a. 

U Hrvatskoj je u tijeku pretres nekretnina donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić. Fazlagić je podnijela ostavku na poziciju dodatnog suca Općinskog suda u Sarajevu 27. svibnja ove godine. VSTV BiH je na sjednici održanoj 8. srpnja zaključilo da joj mandat prestaje sa 30. srpnjem 2016, piše Klix.

Protiv Fazlagić je pokrenut disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti suca kako bi pribavila neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto.

 


Troje uhićenih u RS-u predani Tužiteljstvu 

Tri osobe, koje su policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS uhitili na području Istočnog Sarajava, bit će danas predani u nadležnost Tužiteljstva Sarajevske županije, potvrđeno je Feni u entitetskoj policiji. Radi se o A.D., P.V. i M.J., koji su uhićeni na području Istočnog Sarajava, u koordiniraciji s Federalnom upravom policijom (FUP).

Oni su uhićeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela organiziranog kriminaliteta, a u vezi s gospodarskim kriminalitetom.

Kod A.D. je pronađena i izuzeta veća količina novca.

Policijski službenici Uprave MUPRS-a za organizirani i teški kriminalitet s pripadnicima CJS Istočno Sarajevo izvršili su pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva.

 

Alija Delimustafić uhićen pri pokušaju bijega


Alija Delimustafić koji je jutros uhićen u akciji "Pravda" bit će predan Tužiteljstvu SŽ gdje će biti saslušan.

Neslužbeno, Delimustafić je uhićen u Vojkovićima s torbom u ruci dok je pješačio. Kako saznaje Klix, on je uhićen pri pokušaju bijega. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije