ANALIZA CCI-a

Većina zastupnika SDA i SDP u Parlamentu samo šuti i prima plaću

parlament
VL FOTO
26.10.2011.
u 09:27

Jednako kao i u prethodnom analiziranom razdoblju najveći broj pitanja uputili su zastupnici SBB-a

Izvješće Centara civilnih inicijativa u svojoj je analizi rada federalnih vlasti napravilo, između ostaloga, i tablicu aktivnosti federalnih zastupnika. Gledajući tablice, dolazi se do poražavajućeg podatka kako čak 24 od 98 zastupnika u posljednjih devet mjeseci nije predložilo niti jedan zakon, pokrenulo inicijativu, postavilo pitanje ili uložilo amandman.

Vladajući šute

Uglavnom se radi o zastupnicima SDA i SDP-a, a niti jednu ovakvu aktivnost nisu imala ni dva zastupnika HSP-a BiH. Neki od zastupnika nisu čak sudjelovali ni u raspravama kao što je, primjerice, Said Mujkanović iz SDP-a ili pak Rahman Dželo iz Stranke za BiH. Naravno, ostaje sasvim nejasno zašto ovi zastupnici primaju ogromne plaće jer u devet mjeseci rada nisu pokazali ni osnovne aktivnosti. Zanimljivo je kako dvojica zastupnika još uvijek imaju dužnosti u izvršnoj vlasti. To su Safet Halilović, koji još uvijek obnaša dužnosti ministra u Vijeću ministara i koji će prijeći u zastupničke klupe federalnog Parlamenta onda kada se oformi novo Vijeće ministara. Slična situacija je i sa Srećkom Borasom, koji je još uvijek na dužnosti predsjednika Vlade HNŽ-a. CCI je zabilježio kako je zastupnik SNSD-a od početka mandata u federalnom Parlamentu na bolovanju.

Predložili dva zakona

- U razdoblju prvih devet mjeseci 2011. godine razmatrana su dva zakona predložena od zastupnika u Zastupničkom domu FBiH Irfana Ajanovića (Zakon o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije) i Jasmina Duvnjaka (Nacrt zakona o dopunama Kaznenoga zakona) iz SDA. Prvi zakon prošao je kompletnu proceduru i u formi prijedloga usvojen u oba doma. Drugi navedeni zakon je u formi nacrta razmatrao Zastupnički dom na sjednici održanoj 28. rujna 2011. godine, dok Dom naroda još nije razmatrao isti - istaknuto je u izvješću CCI-ja o radu federalnih vlasti. Naravno, nema niti jedno zakonsko rješenje koje bi sankcioniralo i pasivnost zastupnika koji bi trebali biti jedni od pokretača ovoga društva. I ovo dovoljno govori o kadrovima kojima raspolažu političke stranke u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?