nova pravila u BiH

Veće kazne vozačima za prekršaje, ali i pješacima za slušanje glazbe

Rijeka, 27.06.2014,Ilustracija hodanje sa slu?alicama slu?anje glazbe snimio:Silvano Je?ina
05.11.2015.
u 06:45

Nacrt zakona uskoro će biti pripremljen i dostavljen Parlamentu na usvajanje

Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama koje priprema Ministarstvo prometa i veza BiH predviđaju smanjenje granice za količinu alkohola u krvi, zabranu nošenja slušalica u ušima pješacima prilikom kretanja prometnom ulicom, kao i korištenje audio i videouređaja koji ometaju ili odvraćaju pozornost vozača, a također će biti regulirano kretanje vozila u kružnom toku. Novina će biti i veće kazne za prometne prekršaje, prenosi Večernji list.

Usklađivanje s EU

Ova informacija potvrđena je u Ministarstvu prometa i veza BiH za Faktor.ba, a novim izmjenama koje će biti u skladu s europskim pravilima, trebao bi se značajnije smanjiti broj prometnih nesreća i generalno povećati sigurnosti na cestama. "Niz je europskih uredbi i pravila koje je potrebno provesti u zakonodavstvo BiH. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH uskoro će biti pripremljen i dostavljen državnom Parlamentu na usvajanje" kazali su u Odjelu za transport Ministarstva prometa i veza.

Sto nesreća dnevno

Na bh. cestama u prošloj godini dogodilo se ukupno 36.225 prometnih nesreća, poginulo je 297 osoba, a 10.067 je ozlijeđeno, od toga 1685 osoba teže, a 8382 lakše. Prosječno gledajući u BiH se na cestama događa 100 nesreća dnevno. Tijekom 2014. je registrirano 500 nesreća ili 1,40 posto više nego u 2013., a broj nesreća u kojima je bilo poginulih i ozlijeđenih je također povećan za 158 ili 3,37 posto. Uzrok velikog broja prometnih nesreća je nepoštovanje prometnih propisa, a nepropisna brzina jedan od najčešćih uzročnika, zatim vožnja u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem drugih opojnih sredstava. Kao uzročnici slijede nepoštovanje prometne signalizacije i nepovoljni uvjeti na cesti. Vozači u gradskim uvjetima griješe i zbog nedovoljnog rastojanja s drugim vozilima. U razdoblju od siječnja do lipnja ove godine u Federaciji BiH broj prometnih nesreća povećan je za 6,6 posto te broj poginulih osoba za 3,9 posto, pokazuju statistički podaci Federalne uprave policije. U spomenutom razdoblju dogodilo se 13.294 prometnih nesreća, kaže statistika, u kojima su poginule 74 osobe, a toliko osoba je izgubilo život i na cestama Republike Srpske gdje se u prvih pola godine dogodilo 4167 prometnih nezgoda. U prvih sedam mjeseci ove godine na području Brčko Distrikta BiH dogodilo 268 prometnih nezgoda u kojima su poginule dvije osobe, dok su 23 teže, a 79 lakše ozlijeđene.

Ključne riječi

Komentara 1

CV
cvrcak
18:18 05.11.2015.

Pod hitno bi trebali vratiti zatvorsku kaznu za one koji imaju nekoliko tisuća maraka kazni. Zasto? Zato jer ovaj Zakon vrijedi samo za uredne ljude koji da bi mogli registrirati auto , napraviti vozačku , prijaviti se na tender placaju kazne , dok kriminalci ionako voze ne registrirana vozila , bez vozačkih dozvola , jednostavno svejedno im je , pa tako i ne placaju. A da mora u zatvor zbog kazni bilo bi bolje za sve gore navedene normalne ljude.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?