očekivanja građana

Uz bolji standard od EU očekujemo i uvođenje reda, rada i discipline

'30.06.2013., Split - Proslava ulaska Hrvatske u EU zapocela je nosenjem zastave po gradu. Veslaci juniori HVK Gusar donjeli su zastavu na Mateusku i predali je dobitnicima Oskara Znanja koji su uz pr
Tino Jurić/Pixsell
01.07.2013.
u 08:20

Nadanja: Građani od ulaska Hrvatske u Europsku uniju očekuju i podizanje životnog standarda, lakše pronalaženje posla te jeftinije režije i hranu.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju kod većine građana proći će bez veće euforije. Punih devet godina ispunjavanja raznih uvjeta koje su pred Hrvatsku stavljali europski čelnici očito su istopili i entuzijazam pa samo dio građana razmišlja o geopolitičkim prednostima. U krizi u kojoj nešto manje od 400 tisuća Hrvata traži posao, njegovom konačnom pronalaženju unutar granica Unije upravo se najviše njih i veseli. Iako je odlazak iz Hrvatske mnogima posljednja opcija, zbog nebrige države i otvaranja granica otići će u potragu za kruhom i boljim životom. Bolji standard, jeftinije režije i hrana pa i brže pravosuđe samo su dio želja čije ispunjenje očekujemo u Uniji, a kojim će se tempom one ostvarivati, mnogi smatraju da ovisi o nama samima. Dio građana čak ne očekuje poboljšanje života u Uniji, ali se nada da će ulazak dugoročno biti bolji barem za mlađe naraštaje.

I dok se neki nadaju poboljšanju, neki su veoma sumnjičavi.

– Kakva korist od Europske unije kad nemam koristi ni od svoje zemlje. Dok sam bio branitelj bio sam koristan, a sada ni posao ne mogu dobiti – revoltiran je jedan Zagrepčanin. Smatra da će tako i Unija, iskorištavati dok može, a potom pustiti da se sami nosimo s problemima.

Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, a svima bi nam bilo bolje, kao i gospođi Jeleš iz Đakova, da se mišljenje o ulasku u Uniju promijeni nabolje. To bi značilo da je ulazak bio opravdan, da ljudi napokon imaju posla i da se bolje živi.

Stavovi građana:

Alen Štokan (29) fizioterapeut, Karlovac: Očekujem nova radna mjesta i druge pogodnosti. Osobno sam zadovoljan, jer imam posao, ali nadam se da će sada biti bolje za one bez posla.

Jakov Jurišić (52), ekonomski tehničar, Jakšić: Mislim da će nam biti bolje nego do sada, pogotovu zbog posla. Ako ćemo se znati dobro organizirati i potruditi, sigurno će nam biti bolje.

Željko Kocijan (35), prodavač, Varaždin: Od ulaska u EU ne očekujem baš ništa. Ne vjerujem da ćemo mi obični građani osjetiti bilo kakvu promjenu nabolje. Ne mislim ni da će se stvari pogoršati, ništa se neće promijeniti i neće biti više radnih mjesta, boljeg standarda i svega što nam govore.

Nevenka Smiljenić (53), kuharica, Osijek: Ništa dobro ne očekujem od ulaska u EU. Sve tuđe što ne valja, pogotovu hrana, ići će u Hrvatsku. Ne bih otišla iz Hrvatske, a i kasno mi je već. Treba stati na loptu, previše smo euforični. Izašli smo iz Jugoslavije, a opet netko dolazi u našu kuću da bude gospodar, a to nije dobro.

>>Srdačan susret Nikolića s Milanovićem i Josipovićem

>>Gradišćanski Hrvati na proslavi: Ovo čekamo 23 godine!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?