Spremni za prosvjede

Uvozom mlijeka želi se dodatno oslabiti mljekare u BiH

mlijeko,mljekari
Foto: Davor Javorović/Pixsell
29.09.2014.
u 09:48

Europska komisija traži nova tržišta za plasman svojih proizvoda nakon sankcija Rusiji

Udruge poljoprivrednika iz BiH pozivaju državne vlasti da ih zaštite od mogućeg uvoza jeftinog mlijeka i mliječnih proizvoda iz država članica Europske unije, koji traže nova tržišta za svoje proizvode, nakon što im je Rusija zabranila uvoz na svoje.

Pismo vlastima u BiH

Mljekari iz RS-a i Federacije BiH tvrde kako će viškovi iz EU-a preplaviti mliječno tržište u BiH i u potpunosti uništiti domaću proizvodnju koja se nalazi u golemim financijskim problemima. Podsjećaju na činjenicu daje Odjel za zdravlje i brigu o potrošačima Europske komisije još u travnju ove godine donio odluku po kojem “BIH ne može izvoziti mlijeko u zemlje Europske unije jer sadašnja kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda nije efikasna ni efektivna”. “Na lošu kontrolu proizvoda”- navodi se u izvješću EU-a - “utječe nedostatak profesionalnog nadzora. Kvaliteta sirovog mlijeka je zabrinjavajuća. Samo nekolicina proizvođača mlijeka pridržava se kriterija o kvaliteti mlijeka propisanog u EU i zbog toga količina sirovog mlijeka proizvedena u BiH ne može zadovoljiti standarde izvoza u Europsku uniju”.

Spremni na prosvjede

Ukoliko dođe do toga da viškovi mlijeka iz EU-a koji su do sada išli u Rusiju, preplave tržište BiH, Koordinacija bh. poljoprivrednika i mljekara spremna je i na organiziranje masovnih prosvjeda, uz pomoć kojih bi natjerali institucije vlasti da ih zaštite od nelojalne konkurencije s kojom se u postojećim financijskim i tržišnim uvjetima nikako ne mogu nositi. Traže konkretnu reakciju Ministarstva vanjske politike i ekonomskih odnosa BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije