20. obljetnica Daytona

Europski parlament usvojio rezoluciju, ohrabruju se političke reforme

europski parlament
17.12.2015.
u 14:18

Europski parlament usvojio je rezoluciju o Daytonskom mirovnom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu prema kojoj, usprkos svojim ograničenjima, taj sporazum ostaje temelj teritorijalnog integriteta, suvereniteta, međunarodnog identiteta i političke neovisnosti BiH.

Od 606 zastupnika Europskog parlamenta, 525 glasovalo je “za”, 42 “protiv” , a 39 zastupnika bilo je “suzdržano.”

Ohrabruju se političke reforme koje će promovirati socio-ekonomski razvoj i unaprijediti funkcioniranje zajedničke države. Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana Bosne i Hercegovine, trebala i snažno zagovarati uzdržavanje od nacionalističke retorike koja može ugroziti sav dosadašnji napredak.

EP je pohvalio pozitivan progres BiH tijekom posljednja dva desetljeća, ali i naveo da mnogo više posla ostaje pred zemljom. EP u rezoluciji poziva bh. vlasti da ulože dodatne napore kao neophodne na polju pomirenja, demokratskog razvoja i stabilizacije, javlja Anadolija. 

Pomirenje kao proces traži ozbiljno angažiranje civilnog društva na njegovom ostvarenju, poručuje se, posebno uključenje mladih u interkulturni dijalog, kao i u sferu politike. Rezolucijom se iskazuje ozbiljna zabrinutost pripremama Republike Srpske za održavanje referenduma o državnom sudu i tužiteljstvu, koji se može promatrati kao izazov teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. 

Uz njega, rezolucija osuđuje nedavnu odluku RS da suspendira suradnju s državnim pravosudnim i agencijama za provođenje zakona, ukazujući da se svi nedostaci u pravosudnom sustavu trebaju rješavati u okviru strukturnog dijaloga o sudstvu, gdje su reforme sustava i pitanja u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u temelju ciljeva dijaloga. 

Podsjeća se da samo državne institucije mogu predstavljati državu u međunarodnim organizacijama. S druge strane, činjenica je da glomazna, spora i komplicirana birokratska struktura, nesposobna za donošenje ključnih odluka, svojom nefunkcionalnošću daje pečat procesu europskih integracija, umanjujući mogućnost zemlje da jednom funkcionira kao dio EU.  

Dvadeset godina nakon potpisa na Daytonski mirovni sporazum Europski parlament još jednom naglašava opredjeljenje miru i prosperitetu BiH, kao i podršku njenim europskim aspiracijama. Ohrabruju političke reforme koje će promovirati socio-ekonomski razvoj i unaprijediti funkcioniranje zajedničke države. 

Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana BiH, trebala i snažno zagovarati uzdržavanje od nacionalističke retorike koja može ugroziti sav dosadašnji napredak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?