Ustavni sud BiH:

Odbijen zahtjev vlasti RS-­a­, usvojena privremena mjera kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma

ustavni sud
Foto: Avaz
17.09.2016.
u 17:05

Ustavni sud je uvjeren da privremena obustava primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti s navedenim interesima, već im izravno doprinosi, priopćeno je iz suda

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. siječnja smatra neustavnim, doznao je Večernji list BiH od izvora unutar Ustavnog suda. 

Plenarna sjednica Ustavnoga suda BiH završila je oko 16.30, doznaje Večernji list te u cijelosti prenosimo priopćenje iz Ustavnog suda BiH:

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao 99. plenarnu sjednicu. Ustavni sud je razmatrao zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnoga suda u predmetu broj U 3/13 koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske. U svezi s navedenim zahtjevom, Ustavni sud ističe da, prema članku 68. stavak 1. Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, uvjet za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnoga suda jeste postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj naravi mogla odlučno utjecati na ishod spora i koja, kad je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnome sudu, te koja razumno nije mogla biti poznata stranci. 

Odlučujući o zahtjevu za preispitivanje, Ustavni sud je utvrdio da je u pobijanoj Odluci broj U 3/13 dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština Republike Srpske ponovno ukazuje u zahtjevu za preispitivanje. Obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentirala nikakve nove činjenice u smislu članka 68. stavak 1. Pravila Ustavnoga suda, koje bi mogle utjecati na drugačije odlučenje Ustavnoga suda u predmetnome slučaju, Ustavn sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnoga suda broj U 3/13 od 26. studenog 2015. godine, te ga je, stoga, odbio.

U sklopu današnjega dnevnoga reda Ustavni sud je razmatrao i zahtjeve za donošenje privremene mjere koje su podnijeli Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, prvi zamjenik predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Safet Softić, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, četiri izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 25 članova Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštineBosne i Hercegovine, 35 zastupnika Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i 16 izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Spomenutim zahtjevima podnositelji zahtjeva su tražili od Ustavnog suda da se obustavi primjena Odluke o raspisivanju republičkoga referenduma broj 02/1-021- 894/16 od 15. srpnja 2016. godine. Ustavni sud je Odlukom broj U 10/16 konstatirao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provedba referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnome slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije za izvršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 3/13. Imajući u vidu da podnositelji zahtjeva ističu, a to ni Narodna skupština Republike Srpske u odgovoru ne pobija, da su aktivnosti na organizaciji i provedbi referenduma u tijeku, Ustavni sud smatra da sve navedeno može imati vrlo negativne posljedice za izvršenje njegove Odluke broj U 3/13 i za nesmetan i efikasan rad Ustavnoga suda u konkretnom predmetu, ali i za ustavni poredak općenito. 

Ustavni sud je uvjeren da je, u smislu članka 64. stavak (1) Pravila Ustavnog suda, u interesu svih strana u ovome postupku zaštita ustavnoga poretka i stabilnosti Bosne i Hercegovine, te nesmetan rad Ustavnoga suda u konkretnome slučaju. Ustavni sud je uvjeren da privremena obustava primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti s navedenim interesima, već im izravno doprinosi. Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkoga referenduma", ističe se u priopćenju iz Ustavnog suda BiH. 

Podsjetimo, Ustavni sud BiH donio je u studenom prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava dan toga entiteta, 09. siječnja smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj. Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske te su za 25. rujna zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS­a 9. siječnja.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jučer je najavio da će u slučaju odbijanja zahtjeva vlasti RS-­a za preispitivanje odluke oko Dana RS-­a u BiH nastupiti 'neviđeno' pogoršanje prilika.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije