studija

Uspješnost nove metode liječenja raka iznenadila znanstvenike

rak
02.12.2016.
u 17:21

Američki znanstvenici objavili su u četvrtak da su novom eksperimentalnom metodom uspjeli postići iznenađujuće dobre rezultate u liječenju uznapredovalog raka prostate koji je metastazirao i postao otporan na kemijske metode liječenja kao i na kiruršku kastraciju.

U izviješću objavljenom na simpoziju 28th EORTC-NCI-AACR u Muenchenu u Njemačkoj, autori su predstavili rezultate koje su postigli u malenoj studiji provedenoj na 47 muškaraca koji su prošli kroz tri ciklusa tzv. bipolarne androgene terapije u kojoj je njihov organizam naizmjenično bio izgladnjivan i bombardiran hormonom testosteronom, piše Index.hr. 

Kod većine sudionika razine specifičnog antigena PSA, koji je jedan od indikatora postojanja raka prostate, značajno su pale, tumori su se kod nekih od njih smanjili, a kod nekolicine bolest je zaustavljena i ostala stabilnom više od godine dana. Prema liječnicima jedan od sudionika pokazuje sve znake potpunog izlječenja. Njegov PSA je nakon tri mjeseca tretmana pao na nulu i takav je ostao nakon 22 ciklusa liječenja, a u njegovom tijelu nisu pronađeni znaci bolesti.

Sam Denmeade, profesor onkologije na Johns Hopkins University School of Medicine u Baltimoreu u SAD-u, rekao je na simpoziju da su on i njegovi suradnici iznenađeni uspjehom terapije jer se u liječenju raka prostate uobičajeno razine testosterona nastoje sniziti.

„Mislimo da su rezultati neočekivani i uzbudljivi. Još smo u ranim fazama istraživanja načina na koji to funkcionira i kako to inkorporirati u obrasce liječenja raka prostate“, rekao je dodavši kako nisu našli dokaze da testosteron potiče rak.

„Zaista, neke ranije studije linija stanica raka prostate pokazale su da visoke doze testosterona mogu inhibirati rast i ubiti stanice raka. Točan mehanizam nije poznat, a mogu se događati mnoge stvari jer su androgeni receptori ključan signalni put za rak prostate. U našem laboratoriju vidjeli smo da testosteron utječe na dio procesa stanične diobe u stanicama raka koji se naziva licenciranje DNA. Također se čini da potiče stanice na stvaranje lomova u DNA. Dakle, testosteron može uzrokovati odumiranje stanica raka. Također može potaknuti nešto što nazivamo senescencijom, što znači da stanice raka postanu poput staraca koji sjede i pričaju priče, ali ne uzrokuju probleme“, pojasnio je Denmeade.

U studiji RESTORE, koja je još u tijeku, liječi se 47 muškaraca čiji se rak, rezistentan na kastraciju, počeo širiti u druge dijelove tijela. Njihovi su tumori također pokazali rezistenciju na abirateron ili na enzalutamid. Svaki pacijent sjednom u 28 dana dobiva dozu od 400 mg testosterona. Istovremeno svi nastavljaju uzimati s terapijom koja snižava razine testosterona koji se prirodno stvara u testisima. Svi su prekinuli uzimati terapije abirateronom ili enzalutamidom koji inače inhibiraju signalizaciju u receptorima androgena.

„Naš je cilj šokirati stanice raka brzim naizmjeničnim izlaganjem vrlo visokim i vrlo niskim razinama testosterona u krvi“, rekao je Denmeade.

Autori studije ističu da se terapija za sada pokazala sigurnom, odnosno da je pacijenti dobro podnose. Kod bolesnika su također zabilježeni brojni pozitivni efekti liječenja. Među ostalim, neki su ponovno postali seksualno aktivni jer im se povratila spolna moć koju su izgubili prije više godina zbog manjka hormona. Kod nekih je također zabilježeno jačanje mišića te slabljenje zamora.

Ključne riječi
rak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?