Kleptomanija u Sarajevu

Uračunljivi kleptomani s brojnim lopovlucima

29.11.2015.
u 07:00

U policijskim biltenima stalno se pojavljuju ista imena Sama kleptomanija ne amnestira lopove od odgovornosti. To je poremećaj nagona, a ne psihička neuračunljivost

U samo pola godine u Sarajevu je zbog krađe prijavljeno 613 osoba, od čega je čak 488 povratnika. To znači da uglavnom kradu jedne te iste osobe koje se stalno privode, a potom i puštaju na ulicu. Kako stati ukraj lopovima poput Sabahete Džindo, Fadila Aljića ili Hatidže Kavadarević, koji su poznati i izvan granica BiH?

- Razlozi što je upravo među kradljivcima najveći broj povratnika najvjerojatnije se kriju i u činjenici da za ovu vrstu kaznenih djela nisu predviđene velike zatvorske kazne pa većina, nakon prijave, bude puštene na slobodu. To vrijeme gotovo po pravilu iskoriste tako što ponovno rade ono što najbolje znaju - kradu - navode iz MUP-a.

Ime koje se posljednjih godina najčešće spominje u crnim kronikama je serijska kradljivica Sabaheta Džindo (56), a dospjela je i na crvenu Interpolovu tjeralicu. Sabaheta je inače privođena u gotovo svim gradovima u BiH zbog džeparenja i krađa u trgovinama, kafićima, na tržnicama..., a jedini su joj 'neprijatelji' nadzorne kamere.

Sabahetin suprug je u nekoliko navrata obavještavao Sud i medije kako ona ima dijagnosticiranu kleptomaniju i shizofreniju.

- Kleptomanija je poremećaj nagona te kao i piromanija nema karakteristike psihičkog poremećaja, pa samim tim ne isključuje uračunljivost osobe - kaže dr. Omer Ćemalović, sudski psihijatrijski vještak.

Za razliku od Džindo, Hatidža Kavadarević nema nikakvu dijagnozu, a zajedničko im je i da su "posao" proširila izvan granica BiH. Ranije je Hatidža "operirala" od Dubrovnika do Splita. Ona bi pozvonila na vrata i molila za pomoć, a kada bi naišla na nezaključan stan, samo bi ušla i krala.

Još jedno ime koje se redovito pojavljuje u evidenciji sarajevske policije je i Fadil Aljić (27), rođen u Modriči, Njegova specijalnost su provale, posebno u parkirana vozila, odakle krade sve što ima bilo kakvu vrijednost.

I on je također nebrojeno puta privođen i puštan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije